Ароматна кухня. Приправи для риби, м’яса овочів
Опубліковано 07/02/2014
Що таке ароматна кухня? Це коли надзвичайний аромат страви, що готується, розноситься по всьому дому. Звісно, мається на увазі приємний та смачний аромат, а не запах страви, що підгоріла 🙂 А що робить їжу запашною, надає їй яскравого смаку, власного характеру та дивовижного аромату? Звісно ж, приправи та спеції! Дуже важливо вміти їх правильно підбирати, адже для кожного продукту вони різні. Приправи для риби відрізняються від приправ для овочів. Та не варто боятися, що спеції багато коштують і що ними користуватися складно та надто марудно. Насправді все дуже просто і ароматна кухня під силу кожному. Існує декілька способів правильно ароматизувати вашу їжу, і при них ми розкажемо в цій статті.
Ароматна кухня. Приправи для риби
Класичні прянощі для риби і морепродуктів – лимон, лайм, петрушка, кріп і лавровий лист. Ці прянощі мають легкий, насичений смак, який добре поєднується з ніжним смаком риби, не забиваючи його. Їх можна додавати до риб у процесі готування чи вже в готову страву, або ж робити маринад.
– Щоб надати смак і аромат рибі, яку ви готуєте цілою, наприклад, форелі або скумбрії, покладіть кілька шматочків лимона і петрушки або базилік всередину риби перед приготуванням. Приправте сіллю і перцем, загорніть у фольгу або пергамент так, щоб нічого не витікало. Покладіть у форму або на деко і запікайте до готовності.
– Щоб зробити смачний маринад для лосося або сьомги, розкладіть рибу в один шар у формі для запікання. Побризкайте олією та додайте розрізаний ванільний стручок. Накрийте і поставте в холодильник на пару годин перед запіканням.
– Щоб замаринувати щільну рибу, наприклад, тріску або лосось, розкладіть шматочки в один шар. Побризкайте оливковою олією, посипте розчавленим часником і тертою цедрою лайма, видавіть сік лайма. Накрийте форму плівкою і залиште в холодильнику на 30 хвилин. Потім просто запікайте під грилем або в духовці до готовності.
Ароматна кухня. Приправи до м’яса та птиці
Приправи та спеції для страв з м’яса та птиці можна використовувати по-різному. Можна просто додавати у страву під час готування, можна зробити маринад чи соус. Традиційні приправи для м’яса – це ароматні сушені трави, а також перець.
– Щоб зробити суміш спецій по-креольски для свинячих відбивних, стейка або курки, змішайте по 1 ч. л. чебрецю, сушеного орегано, меленого чорного перцю, сіль, подрібнені насіння зіри і гостру паприку. Натріть спеціями сире м’ясо або птицю, а потім запікайте на барбекю, під грилем або в духовці до повної готовності.
– Щоб замаринувати червоне м’ясо, наприклад, яловичину, баранину або дичину, підготуйте суміш з 2/3 склянки вина і 1/3 оливкової олії в плоскій неметалевої мисці. Додайте подрібнений часник і пом’яті гілочки розмарину. Потім додати м’ясо і обваляти в маринаді. Накрити і тримати в холодильнику як мінімум 2 години або ніч. Ця приправа для м’яса зробить його м’яким та надасть гарного аромату.
– Щоб зробити не дуже гострий маринад для курки, свинини або червоного м’яса, змішайте по 3 ст. л. дижонської гірчиці, рідкого меду і коричневого цукру з 1/2 ч. л. порошку чилі, 1/4 ч. л. меленої гвоздики, додайте сіль і перець. Готуйте м’ясо або курку на барбекю або під грилем і змастіть такою глазур’ю за 10 хвилин до готовності.
Ароматна кухня. Приправа для овочів
У більшості свіжих овочів є свій невловимий аромат і смак, який бажано підсилити. Коли використовуються швидкі способи приготування (відварювання на пару або обсмажування в воку), підійде легка приправа для овочів, яка підкреслює їхній смак. Коли використовуєте більш довгі методи приготування – запікання, використовуйте більш ароматні спеції і часник.
– Щоб додати аромату смаженим овочам, додайте під кінець готування кілька крапель кунжутного масла (не використовуйте більше 1 ч. л., так як у нього дуже сильний смак, і воно може забити всі інші аромати).
– Щоб підсилити смак солодких овочів, наприклад, моркви або пастернаку, змастіть їх глазур’ю з гірчиці з медом перед запіканням. Змішайте 2 ст. л. зернистої гірчиці з 3 ст. л. меду, приправте сіллю і перцем. Змастіть овочі і запікайте до готовності. Можна відварити їх до напівготовності, а потім запекти, щоб заощадити час.
- Фруктова детокс-вода
- Як правильно зберігати продукти
- Різновиди та користь риби
- Що готують на Святвечір
- Різдвяні страви різних країн