
Ароматна сіль, приготована в домашніх умовах, зробить ваші страви смачнішими
Опубліковано 14/01/2014
З дитинства пам’ятаю казку чеської письменниці Божени Немцової «Сіль дорожча за золото». А розповідається у ній про те як король прогнав із замку свою доньку за те, що вона сказала буцімто любить його як сіль до м’яса. «Тільки тоді ти можеш до мене повернутися, – сказав ображений король, – коли сіль стане дорожчою, за золото і діаманти!». Ніхто навіть і здогадатися не міг, що колись настануть такі часи… І ось, коли у королівстві з’явився дефіцит на сіль і навіть за великі гроші її не міг придбати сам король, коли усім в замку доводилося їсти прісну, несмачну їжу, лише тоді король зрозумів як сильно любила його донька. На щастя, принцеса згодом повернулася до замку, принісши зі собою невичерпні запаси солі, якими обдарувала її за добре серце старенька віщунка, у якої вона жила. Усі, звичайно ж, як і годиться у казці, жили довго і щасливо…
У наш час важко уявити собі життя без солі. Особливо тим гурманам, які, як і я, люблять смачно поїсти. І що б там не говорили про шкідливість солі, все ж, саме завдяки їй страви набувають смаку. Звичайно ж, усім варто пам’ятати про безпечну норму вживання солі.
Чим приправити їжу?
Роздумуючи на тему: як збагатити смак страв, я вирішила, як би це банально не виглядало, зробити це за допомогою солі. Однак не звичайної, а ароматної. У магазинах можна зустріти великий асортимент ароматизованої солі з різними пікантними добавками. Проте, як на мене, нема сенсу даремно витрачати гроші, якщо таку сіль можна приготувати в домашніх умовах. А найголовніше – ця сіль буде без усіляких шкідливих для здоров’я добавок.
Ідею виготовлення солі в домашніх умовах я не відклала на потім, а одразу ж вирішила реалізувати. В основу цієї солі увійшли інгредієнти, які використовуються для приготування відомого італійського соусу гремолата: зелень петрушки, часник та лимонна цедра.
Ароматна сіль, приготована в домашніх умовах
Отож, для приготування ароматної солі з петрушкою, часником та цедрою лимона, мені знадобилися:
- 100 г морської солі крупного помелу
- 2-3 зубці часнику
- 20 г листочків петрушки
- цедра 2 лимонів
* Пропорції можна змінювати на свій смак.
Спосіб приготування
Листочки петрушки та часник дрібно порізала. Лимонну цедру потерла на терці. Все перетерла у ступці, додавши трішки солі. Приготовану ароматну суміш ретельно перемішала із сіллю. Деко застелила папером для випічки. На деко тонким шаром виклала сіль. Сушила у духовці при температурі 70 °С близько 20 хвилин, час від часу помішуючи. Коли сіль охолола, пересипала її у млинок.
Зверніть увагу!
- За процесом сушіння солі слід уважно стежити. Зелень, часник і цедра повинні добре просушитися, однак ні в якому разі не підгоріти.
- Така сіль може зберігатися у стерилізованій банці протягом року.
- Ароматну сіль з петрушкою, часником та лимонною цедрою можна використовувати для приготування м’яса, салатів, риби та перших страв.
До речі, готуючи таку сіль я ще й додатково пройшла безкоштовний сеанс ароматерапії. Ви навіть уявити собі не можете яким чудовим ароматом пропахла моя кухня!
Notice: Undefined offset: 0 in /home/user3092/patelnya.com.ua/wp-content/themes/patelnya_new/inc/recommend-in-post.php on line 6
Notice: Trying to get property of non-object in /home/user3092/patelnya.com.ua/wp-content/themes/patelnya_new/inc/recommend-in-post.php on line 6