Карвінг: мистецтво різьби по овочам та фруктам
Опубліковано 21/05/2013
Майстри карвінгу – давнього східного мистецтва різьби – зі звичайних продуктів можуть створювати дивовижні речі. Звісно ж, не всі мають час, можливості та натхнення навчитися виготовляти такі шедеври.
Але навіть найпростіші оздоблення, які не потребують надскладних умінь, надмірних зусиль чи багато часу, здатні перетворити звичайну повсякденну страву на маленьке диво і створити святковий настрій. Тож чи варто чекати особливої нагоди, щоб подарувати рідним маленьке свято? Додайте до обіду чи вечері маленький штрих у вигляді симпатичної квіточки – і у вашій кухні завжди пануватиме весняний настрій.
Інструменти для карвінгу
Існують спеціальні набори для карвінгу, які суттєво полегшують процес різьби. Однак, якщо ви не плануєте це заняття зробити своїм хобі, цілком можна обійтися й “підручними інструментами”, які знайдуться практично на кожній кухні – це ножі, ножиці, спеціальний ніж для чистки овочів, ніж з фігурним лезом, різноманітні тертки. У нагоді стануть і металеві формочки для вирізання печива. Для делікатних робіт бажано мати невеличкий ніж з ледь загостреним кінчиком. Єдина вимога – усе це повинно бути гострим, щоб можна було зрізати якнайтонші шматочки продуктів.
Для тих, хто захопиться карвінгом всерйоз та надовго, знадобляться ще так звані паризькі ложки (подібні до ложки, якою набирають кульки морозива) різних розмірів, за допомогою яких виготовляють кульки з м’якотів овочів та фруктів, спеціальний ніж для зняття цедри, овальні та інші ножі.
Матеріал
Використовувати для оздоблення можна будь-які продукти. Зазвичай, прикрашають страви тими продуктами, що є серед її інгредієнтів, однак це не обов’язково – головне, щоб прикраси вписувалися у смакову гаму. Практично універсальними в цьому плані є зелень та листові овочі, які будь-які страві нададуть привабливого вигляду.
Виготовляти оздоблення можна як зі сирих, так і з варених овочів, однак для початківців у карвінгу легше еспериментувати зі сирими овочами.
Час виготовлення
Складні прикраси варто приготували заздалегідь і оздоблювати страву перед подачею до столу. Також тільки перед подачею до столу оздоблюють гарячі страви і страви, прикраси на яких можуть пустити сік і змінити забарвлення страви чи надмірно її зволожити (наприклад, з буряка, помідорів тощо). Не варто завчасно готувати прикраси з яєць, оскільки вони можуть потемніти. Готові прикраси, які планується використати пізніше, можна зберігати в холодильнику, накривши харчовою плівкою, або покласти у ледь підкислену оцтом чи лимонним соком воду.
Карвінг: зовсім просто і дуже ефектно
Нема нічого складного у тому, щоб зробити на цибулині надрізи майже на всю довжину і, розгорнувши їх, викласти квіточку. Подібну квіточку можна зробити і з нижньої частини маленького качана пекінської капусти. Також зовсім просто нарізати пелюсточки з яєчного білка, подрібнити жовток і викласти ромашки. Нарізавши дуже тонко моркву чи огірочки поздовж, їх можна згорнути у вигляді квіточки, а з зелені цибулі-порею теж зовсім нескладно викласти симпатичні весняні прикраси.
Насправді, буквально за кілька хвилин можна навіть найпростішу страву зробити ефектною, а весняні мотиви в оздобленні – гарантія чудового настрою.
- Як приготувати стейк: правила та секрети
- Як вибрати гриль
- Як виправити кулінарні помилки
- Корисні кулінарні поради. Частина 2
- 7 смачних додатків до кави