Інгредієнти для приготування: Пасхальний вінок
- борошно: 1 кг
- молоко: 2 склянки
- яйця: 5 шт.
- вершкове масло: 100 г.
- цукор: 5 ст. л.
- сіль: 1 ч. ложка
- сухі дріжджі: 1 пакетик (11 г)
- цедра з одного лимона
- коньяк: 50 мл
- яєчний жовток для змащування: 1 шт.
Як приготувати Пасхальний вінок
Готуємо так:
1. Борошно просіяти у глибоку посудину, додати дріжджі і перемішати. Молоко підігріти до 30° С, влити у борошно. Яйця збити з цукром і також додати у тісто.
2. Розтоплене вершкове масло, охолоджене до температури 30° С, додати у тісто і добре перемішати. Вимішувати тісто доти, доки воно не вбере в себе весь жир. Тісто повинно добре збагатитися киснем, тому місити його потрібно не менше 30 хвилин.
3. Додати до тіста натерту лимонну цедру і маленькими порціями коньяк. Місити тісто ще 10 хвилин. Потім щільно зав’язати посуд з тістом тканинною серветкою, поставити у тепле місце, дати підійти удвічі. Обім’яти тісто і, знову накривши серветкою, дати підійти удвічі. Змастити руки, ніж, а також робочу поверхню вершковим маслом. Розділити тісто на 3 частини, з кожної частини скачати джгут.
4. Деко змастити маслом, у центрі поставити перевернуту піалу або іншу посудину, заздалегідь змастивши її боки маслом. З підготовлених джгутів сплести косу, обв’язати її навколо піали, зліпити кінці. На піалу зверху покласти 4 зварених яйця (це потрібно, щоб при підйомі тісто не закрило вставлений всередину посуд). Накрити деко тканиною і дати тісту підійти (приблизно 1 годину).
5. Жовток для змащування злегка розбити пензликом, але не збивати. Змастити ним вінок і випікати у розігрітій до 180° С духовці до рум’яної скоринки приблизно 40 хвилин. Готовий пасхальний вінок зняти на решітку, прикрити сухим рушником і дати охолонути.
* У середину вінка на серветку можна викласти писанки чи крашанки – виглядатиме дуже оригінально.
-
Сирна паска з цукатами
-
Гостра закуска з чорносливу та бекону
-
Сироїдна мигдальна паска
-
Традиційна великодня ковбаска
-
Італійський пасхальний пиріг