Прадавня українська паска

Прадавня українська паска

Рівень складності: Складно
Цінова категорія: Доступно
Кількість порцій: 8

Інгредієнти для приготування: Прадавня українська паска

  • борошно: 1 кг
  • молоко: 500 мл
  • сухі дріжджі: 1 пакетик (11 г)
  • яйця: 5 шт.
  • цукор: 220-240 г + 1 ст. л.
  • вершкове масло: 300 г.
  • родзинки без кісточок : 150 г.
  • горілка: 50 г.
  • цедра з одного лимона, сіль – третина чайної ложки
  • Для глазурі
  • яєчний білок : 1 шт.
  • цукор-пудра: 3 ст. ложки
  • лимонний сік: 1 ст. ложка

Як приготувати Прадавня українська паска

Готуємо так:

1. Просіяти борошно і додати дріжджі. Підігріти молоко (не кип’ятити) і розтопити у молоці масло, додати 220-240 г цукру. Остудити отриману суміш до 30°С і вилити у борошно. На, посипаній борошном дошці або в мисці, вимісити тісто, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 20 хвилин). Накрити ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставити у тепле місце. Родзинки промити, обсушити і обваляти у борошні, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті. Відокремити жовтки від білків. Один жовток відкласти для обмазування. Коли об’єм тіста збільшиться вдвічі (на це піде 75-90 хвилин), ввести у тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру. Білки збити у міцну піну. Під кінець збивання додати до білків сіль. Поступово ввести у тісто збиті білки. Важливо: не додавати борошно у тісто, навіть, якщо здаватиметься, що тісто дуже рідке й липке.

2. Додати до тіста родзинки і потерту цедру, ретельно перемішати. Знову поставити підходити. Нагріти духовку до температури 180°С. Форму для випічки добре змастити маслом, вистелити дно і стінки папером для випічки або промасленим папером.

3. Коли тісто підійде другий раз (приблизно за той самий час, що і вперше), злегка перем’яти його (випустити накопичений вуглекислий газ), наповнити форму для випічки до третини її об’єму кулькою з тіста і поставити у тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрити серветкою.

4. Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастити поверхню тіста відкладеним жовтком і випікати 40-50 хвилин.

5. Просіяти цукрову пудру через дрібне ситечко і розвести лимонним соком. Білок збити у густу піну і, не припиняючи збивати, поступово ввести лимонно-цукрову суміш. Покрити паску отриманою глазур’ю і прикрасити за смаком. Глазур сохне близько доби, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.

 * Готовність тіста після другого піднімання визначається так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.

 

Залишити коментар

Залишити відповідь до nelia Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Одна відповідь до Прадавня українська паска

Дізнавайтесь про нові рецепти першими:
Підписуйтесь на e-mail розсилку:
Підписуйтесь на оновлення в соц мережах:
Кулінарний журнал Кулінарний журнал