Інгредієнти для приготування: Прадавня українська паска
- борошно: 1 кг
- молоко: 500 мл
- сухі дріжджі: 1 пакетик (11 г)
- яйця: 5 шт.
- цукор: 220-240 г + 1 ст. л.
- вершкове масло: 300 г.
- родзинки без кісточок : 150 г.
- горілка: 50 г.
- цедра з одного лимона, сіль – третина чайної ложки
- Для глазурі
- яєчний білок : 1 шт.
- цукор-пудра: 3 ст. ложки
- лимонний сік: 1 ст. ложка
Як приготувати Прадавня українська паска
Готуємо так:
1. Просіяти борошно і додати дріжджі. Підігріти молоко (не кип’ятити) і розтопити у молоці масло, додати 220-240 г цукру. Остудити отриману суміш до 30°С і вилити у борошно. На, посипаній борошном дошці або в мисці, вимісити тісто, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 20 хвилин). Накрити ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставити у тепле місце. Родзинки промити, обсушити і обваляти у борошні, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті. Відокремити жовтки від білків. Один жовток відкласти для обмазування. Коли об’єм тіста збільшиться вдвічі (на це піде 75-90 хвилин), ввести у тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру. Білки збити у міцну піну. Під кінець збивання додати до білків сіль. Поступово ввести у тісто збиті білки. Важливо: не додавати борошно у тісто, навіть, якщо здаватиметься, що тісто дуже рідке й липке.
2. Додати до тіста родзинки і потерту цедру, ретельно перемішати. Знову поставити підходити. Нагріти духовку до температури 180°С. Форму для випічки добре змастити маслом, вистелити дно і стінки папером для випічки або промасленим папером.
3. Коли тісто підійде другий раз (приблизно за той самий час, що і вперше), злегка перем’яти його (випустити накопичений вуглекислий газ), наповнити форму для випічки до третини її об’єму кулькою з тіста і поставити у тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрити серветкою.
4. Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастити поверхню тіста відкладеним жовтком і випікати 40-50 хвилин.
5. Просіяти цукрову пудру через дрібне ситечко і розвести лимонним соком. Білок збити у густу піну і, не припиняючи збивати, поступово ввести лимонно-цукрову суміш. Покрити паску отриманою глазур’ю і прикрасити за смаком. Глазур сохне близько доби, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.
* Готовність тіста після другого піднімання визначається так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
куди додавати горілку?