
Роздільне харчування. Сумісність продуктів
Опубліковано 29/03/2013
Роздільне харчування останнім часом увійшло в моду. Багато зірок та знаменитостей притримуються цієї системи. Насправді ця система харчування не лише модна і актуальна, але й може бути корисною. Якщо ви хочете спробувати роздільно харчуватися, потрібно як слід розібратися в системі.
В основі роздільного харчування полягає сумісність та несумісність продуктів різних категорій.
Перша група об’єднує білкові продукти, які перетравлюються в основному із застосуванням кислоти.
Сюди належать: риба, м’ясо, яйця, гриби, баклажани, бобові, горіхи, насіння соняшника.
Друга група – це рослинні продукти, які містять в собі одночасно і поживні речовини, і ферменти для їх розщеплення. Купити міжкімнатні двері Львів
Сюди входять: фрукти, сухофрукти, овочі (окрім картоплі), зелень, свіжі соки, ягоди, масла, жири.
Третя група – це вуглеводи, різні види цукру і крохмалю, які перетравлюються переважно лугами, які виділяються слинними залозами.
Сюди відносяться: вироби з борошна, хліб, цукор, цукерки, вареня, чай, крупи, картопля, мед.
Сумісні: перша група з другою, друга з третьою.
Несумісні: перша група з третьою.
Як бачите, все просто. Для правильного роздільного харчування важливо пам’ятати, що з чим можна і не можна поєднувати.
Загальні принципи роздільного харчування
1. Ніколи не їжте під час одного прийому їжі продукти, що містять і борошно, і протеїни. Адже для перетравлення цих видів їжі потрібні різні шлункові соки. Тож не варто штучно ускладнювати роботу шлунка.
Уникайте сполучень:
риба + рис;
курка + картопля фрі;
біфштекс + макарони;
бутерброд з шинкою;
бутерброд із сиром;
панірована риба;
соуси на борошняної основі до м’яса;
горіхові тістечка.
2. Вживайте тільки один продукт з борошна під час одного прийому їжі. Така їжа може бути шкідлива для організму, особливо для тих людей, хто веде сидячий спосіб життя.
3. Ніколи не змішуйте під час одного прийому їжі цукор або цукровмісних фрукти з тваринними протеїнами. Це поєднання може призвести до бродіння в шлунку. А ще цукор перешкоджає перетравленню протеїнів.
4. Ніколи не змішуйте під час одного прийому їжу з борошна і кислі фрукти. Адже рівні перетравлення борошняного і фруктів різні. Щоб перетравлювати фрукти, потрібні кислі шлункові соки. А для перетравлювання виробів з борошна вони не підходять.
5. Диню і кавун краще їсти за годину до їжі і ні з чим не поєднувати. Ці продукти погано перетравлюються. Диня перетравлюється остаточно тільки в кишечнику. А якщо її вживати ще з якимись продуктами, вона так і залишається в шлунку. А це провокує всілякі нездужання – гастрітні болі, гази, відрижку і т.д.
6. Молоко потрібно пити окремо від будь-яких продуктів. Можна хіба що поєднувати його з фруктами, салатами, свіжими або відварними овочами. Справа в тому, що молоко – протеїновмісний продукт, який буде погано перетравлюватися разом з іншими протеїнами або борошняними виробами.
Корисні поради
– Неквапливе, багаторазове пережовування їжі і утворення в цей час слини вдвічі покращують засвоєння того продукту, який ви їсте. Це означає, що для того щоб насититися, їжі ви зможете споживати вдвічі менше.
– Їжте тільки тоді, коли ви дійсно хочете їсти, а не тоді, коли ви повинні.
Приблизний денний раціон
Сніданок. Вибирайте легкі продукти, щоб організму не довелося витрачати найціннішу ранкову енергію на переробку і засвоєння їжі. Сир твердий чи кисломолочний, сметана, бутерброд з вершковим маслом, фруктовий салат, несолодкі фрукти.
Обід. Повинен бути збагачений білками. Вживаючи м’ясні страви, не варто їх змішувати з макаронами або картоплею. На перше їжте овочеві супи і бульйони, на десерт фрукти, бажано несолодкі. Запивайте соками з натуральних фруктів.
Вечеря. На ніч краще харчуватися продуктами, багатими вуглеводами, адже вони досить швидко засвоюються організмом. Макарони з сиром, морквяна або картопляна запіканка, солодкі фрукти. В якості напоїв підійдуть натуральні соки.
-
Різдвяні страви різних країн
-
Різновиди та користь риби
-
Що приготувати на Новий рік
-
Як вибрати гриль
-
ТОП-10 начинок для млинців