
ТОП-6 соусів для пікніка
Опубліковано 03/04/2014
Ви збираєтеся на пікнік? Хочете приготувати ароматний шашличок, соковитий стейк, посмажити рибку на грилі? Чудово! Вам неодмінно знадобиться соус, щоб ваші страви були ще смачніше. Можна, звісно, піти в магазин і купити звичайний кетчуп. Та краще за все приготувати соус для пікніку самостійно – тоді він буде натуральний і смачний! Кулінарний сайт “Пательня” пропонує вам ТОП-6 соусів для пікніка, що нададуть вашим стравам більш яскравого та насиченого смаку!
Соус для пікніка класичний
Вам потрібно:
томатний соус – 500 г,
соус вустерширський – ¼ склянки,
яблучний оцет – ¼ склянки,
коричневий цукор – ¼ склянки, мед – 2 ст. ложки,
гірчиця піжонська – 2 ст. ложки,
рідкий дим – 2 ч. ложки,
морська сіль – 0,5 ст. ложки,
мелений чорний перець, паприка, сушений часник, сушена цибуля, мелений корінь селери за смаком.
Готувати так:
1. Змішати всі інгредієнти в товстостінній каструлі й варити на маленькому вогні, постійно помішуючи, 12-15 хвилин до потрібної консистенції.
2.Гарячий соус розлити в скляні пляшки, щільно закупорити, охолодити і зберігати в холодильнику.
* Томатний соус краще вибирати без добавок та з мінімумом приправ. Замість томатного соусу можна використати томатну пасту, розвівши її охолодженою кип’яченою водою до потрібної консистенції, але тоді приправ потрібно додавати трішки більше.
*Під час приготування соус краще мішати вінчиком, тому що можуть утворитися грудочки гірчиці, і вінчиком вони легше розбиваються.
* Соус виходить досить ніжний на смак. Для гостроти можна додати канський перець або, наприклад, трохи соусу тобаско.
Лимонний соус для пікніка
Вам потрібно:
томатна паста – 2 склянки,
свіжий лимонний сік – 6 ст. ложок,
лимонна цедра – 1 ст. ложка,
вустерський соус – 1 ст. ложка,
патока – 2 ст. ложки,
гірчиця – 2 ч. ложки,
паприка – 2 ч. ложки,
рідкий дим – 1,5 ч. ложки,
сушена цибуля – 1 ч. ложка,
чорний мелений перець та сіль за смаком.
Готувати так:
1. Змішати томатну пасту з лимонним соком та лимонною цедрою і поставити нагріватися, тоді зняти з вогню.
2. У гарячий соус додати всі прянощі й добре збити міксером або вінчиком.
3. Знову поставити соус на вогонь, дати закипіти, тоді вогонь зменшити до мінімуму й варити 10 хвилин, постійно помішуючи. Зняти соус з вогню, накрити кришкою і дати настоятися 2-3 години. Опісля розлити в скляні пляшки, закупорити і зберігати в холодильнику.
Вам потрібно:
томатна паста – 1 склянка,
оцет – 1 ст. ложка,
оливкова олія – 1 ст. ложка,
цукор – 1 ст. ложка,
гірчиця – ½ ч. ложки,
цибуля невелика – 1 шт.,
часник – 1-2 зубчики,
паприка та сіль за смаком.
Готувати так:
1. Часник і цибулю почистити і дуже дрібно нарізати. Підсмажити їх разом на оливковій олії до прозорості.
2. Змішати оцет з томатною пастою, додати цукор, гірчицю, паприку та сіль, ретельно розмішати і додати цю суміш до цибулі з часником. Варити соус на маленькому вогні 20-25 хвилин, постійно помішуючи.
3. Готовий соус перекласти в скляну посудину, герметично закрити і зберігати в холодильнику.
* Краще соус приготувати за кілька днів наперед, щоб він добре настоявся. За бажанням до нього можна додати сухі трави або свіжу зелень.
Читайте також: Рецепти шашлику
Оцтовий соус для пікніка
Вам потрібно:
яблучний оцет – 1,5 склянки,
гаряча кип’ячена вода – 0,5 склянки,
цукор – 2 ст. ложки,
паприка – 1 ст. ложка,
чорний мелений смаком.
Готувати так:
1. Розчинити цукор в гарячій воді, тоді додати решту інгредієнтів і нагрівати на маленькому вогні протягом кількох хвилин, постійно помішуючи.
2. Готовий соус охолодити і зберігати у сухому темному прохолодному місці.
* Цей соус можна використовувати не тільки для готових страв, яким він надасть пікантної кислинки, а й для маринування м’яса.
Читайте також: Страви для пікніка
Гірчичний соус для пікніка
Вам потрібно:
гірчиця – 200 г,
цукор – 3 ст. ложки,
оцет – 3 ст. ложки,
вершкове масло – 2 ст. ложки,
лимонний сік – 1 ч. ложка,
мелений червоний перець (гострий чи паприка) та сіль за смаком.
Готувати так:
1. Змішати всі інгредієнти, окрім солі, до однорідного стану і варити на дуже маленькому вогні півгодини.
2. До готового соусу додати сіль, охолодити і зберігати в холодильнику.
Соус для пікніка “Чілі”
Вам потрібно:
перець чілі – 1-2 шт.,
цибуля ріпчаста, терта на тертці – 1 склянка,
віскі – 1 склянка,
кетчуп – ½ склянки,
яблучний оцет – ½ склянки,
лимонний сік – ½ склянки,
вустерширський соус – 1/3 склянки,
патока – 1/3 склянки,
оливкова олія – ¼ склянки,
масло вершкове – ¼ склянки,
коричневий цукор – 2-3 ст. ложки,
сіль за смаком.
Готувати так:
1. Перець чілі почистити і дрібно нарізати. Розігріти у товстостінній каструлі вершкове масло разом з оливковою олією, викласти перець чілі та терту цибулю і підсмажувати на невеликому вогні до прозорості цибулі (вона не повинна почати жовтіти).
2. Додати до овочів віскі і на середньому вогні варити протягом 5 хвилин. Тоді додати кетчуп, вустерширський соус, лимонний сік, оцет, патоку та цукор, старанно перемішати і довести до кипіння. Варити соус кілька хвилин, посолити і на маленькому вогні варити до загустіння.
3. Готовий соус гарячим розлити в скляні пляшки, закрити і зберігати в холодильнику.
-
Як зварити смачний бульйон
-
Як вибрати каструлю?
-
Секрети маринування
-
Ідеї для пікніка. Що взяти з собою на природу
-
Як приготувати холодець