
У світі пряностей
Опубліковано 23/01/2013
Пряності урізноманітнюють нашу їжу: навіть звичайні страви, приправлені, наприклад, ароматним майораном або запашним базиліком, набувають незвичайного смаку та аромату. Практично всі пряно-ароматичні рослини володіють лікарськими властивостями, і їх широко використовують у народній медицині.

Аніс – зонтична ароматична рослина. Для приготування цієї пряності використовується ароматний плід цієї рослини, якому в давнину приписували багато лікувальних властивостей. Інтенсивний, освіжаючий, пряний аромат анісу додає неповторності виробам з тіста. Аніс можна додавати в рибні страви. Він робить смачнішим рибний бульйон, зварену, та приготовану на пару рибу. Також аніс використовується у приготуванні м’ясних страв і соусів.

Базилік (орегано) – однорічна ароматична рослина з відтінком запаху лимона, гвоздики, м’яти, перцю. У кулінарії використовується два різновиди цієї пряності: базилік фіолетовий і базилік зелений. Овочеві салати з додаванням запашного листя зеленого базиліка стають не тільки духмянішими і смачнішими, але й кориснішими. Базилік помітно збагатить смак макаронів, додасть екзотичного аромату стравам з м’яса, дичини і яєць. Ця приправа добре поєднується з ріпчастою цибулею, часником і естрагоном.

Барбарис: в кулінарії використовують свіжі, мариновані або сушені ягоди, цілі чи розтерті в порошок для маринування шашликів, в каперси, для приготування варення, желе, глазурі. Ягоди барбарису широко застосовуються в стравах кавказької кухні, входять до складу багатьох національних приправ.

Бораго – огіркова трава. Ароматична рослина, яку додають в салати, окрошку для посилення огіркового запаху, разом з огірками.

Ваніль – недозрілі плоди тропічної рослини орхідеї. Ця пряність використовується в кондитерському виробництві (в морозиві, молочних пудингах і кремах, в тортах, в солодких фруктах на десерт і в ірисках), а також при приготуванні холодних напоїв.

Васабі – японський різновид хрону, світло-зелений корінь, який висушується, перемелюється і розтирається в пасту. Дуже гостра приправа, яка традиційно використовується як приправа до суші.

Гарам-масала – суміш спецій, в яку входять насіння коріандру, індійського тмину, чорний перець горошком, насіння кардамону, гвоздика і кориця.

Гвоздика – вічнозелене тропічне дерево. Має сильний специфічний запах. Нерозпущені квітки гвоздики використовується в кулінарії і кондитерському виробництві. Використання гвоздики в якості пряності до страв позитивно впливає на травлення, володіє протиспазматичною та антисептичною дією. У кулінарії гвоздика знаходить застосування в різних маринадах (грибних, фруктових, м’ясних). При додаванні в солодкі страви – компоти, пудинги, солодкі соуси – добре поєднується з корицею. Найкраще застосовувати мелену гвоздику, а не плоди. Рідше цю приправу додають у страви з м’яса і птиці.

Материнка – як пряність використовують верхню частину стебла з листям і квітами, які збирають в липні і серпні. Материнку додають в різні овочеві супи, соуси, до смаженого, тушкованого і печеного м’яса. Крім того, вона чудово підходить до помідорів, баранини, овочевих запіканок, соусів і наваристих супів. Стебла, листя і квітки використовують при засолюванні грибів, огірків, в якості приправи до м’ясних страв і добавки до чайної заварки.

Зіра (кумін, каммун) – це одна з найпопулярніших в Азії пряностей, яка є насінням індійського тмину. Вона відрізняється від нашого кмину більш дрібним розміром і темним забарвленням. Крім того, зіра володіє більш різким, сильним і приємним ароматом. Зіра буває чотирьох видів: перська, кірманская, сірійська та набатейськая. Використовується для ароматизації хлібних і кондитерських виробів, страв із кисломолочних продуктів. Є важливим компонентом при засолюванні капусти, огірків, томатів, маринуванні грибів. Чудового смаку набувають приправлені зірою картопляні супи, риба, овочеві салати, смажені, запечені та тушковані страви зі свинини.

Зубрівка – трав’яниста рослина родини злакових. Володіє специфічним ароматом. Використовується в якості складової у складанні букета різних прянощів, трав, спецій, на яких настоюють гіркі настоянки.

Шафран – однорічна трав’яниста рослина. Його жовті квіточки широко застосовуються в грузинській кухні, як у свіжому вигляді, так і висушеному в якості приправи.

Іссоп – пряність із висушеного листя. В кулінарії, в основному, застосовують сушене листя верхньої третини рослини. Свіжою зеленню приправляють салати з огірків та помідорів. Іссоп покращує смак страв з гороху та квасолі. Його додають в овочеві супи, ковбаси, до смаженого м’яса. Іссоп використовують при солінні огірків, помідорів та маслин. На Сході іссоп додають у фруктові напої.
большинством из предложенных специй пользуюсь достаточно часто, но о некоторых узнала благодаря этой статье