
Використання сирів, призначення сирів
Опубліковано 21/10/2013
З сиром можна готувати багато смачних страв. Та не кожен знає, як правильно вибрати сир, який сир для чого використовується. В цьому питанні варто розібратися, адже призначення сирів різне – деякі кладуть в макарони, деякі в піцу, деякі у фондю. Дізнайтеся усе про використання сирів, щоб готувати смачно.
Сир для посипання зверху
Щоб у запіканки, пирога чи будь-якої іншої страви зверху з’явилася гарна скоринка з розплавленого сиру, знадобиться сир, що легко плавиться – наприклад , моцарелла (mozzarella ), сулгуні . Тверді сири, наприклад швейцарський грювьер (gruyere), забезпечать хрустку скоринку. А якщо ви хочете посипати тости, найкраще підійде чеддер (cheddar), серфіллі (caerfilly) і м’який козячий сир (goat’s cheese).
Сир для начинок
Для пирогів та пиріжків, крокетів, канелоні, лазаньї краще підходять м’які сири. Варто класти в начинки моцарелу, брі, які дуже добре плавляться . Для відкритих пирогів- кишів підійде грювьер, чеддер. Блакитний сир надасть страві пікантного смаку.
Сир для запаху
Вам потрібен запашний сир, який надасть страві гарного аромату? Підійде сир пармезан (parmezan ), пекоріно романо (pecorino romano) – вони дуже ароматні, а також вони розчиняються при нагріванні, а не плавляться. Сир грювьер містить багато жирів, і плавиться краще пармезану, тому добре підходить для соусів, суфле і пиріжків з сиром. Аналогічно плавиться і чеддер. Блакитні сири особливо ароматні, підходять для приготування соусів.
Не варто обирати багато різноманітних сирів – краще їх згуртувати за таким принципом: один твердий сир, один блакитний (з пліснявою) і один або два м’яких сиру. Також можна подавати кілька сирів одного типу – наприклад, декілька видів козячих сирів.
Сир для фондю
У класичному швейцарському фондю використовують суміш сирів грюйер та эмменталь в рівних пропорціях. Також можна використовувати зрілі сири з високим вмістом жиру гауда, еламський, чеддер, честер, пармезан. Комбінуйте їх на свій смак.
Сир для піци
Багато хто впевнений, що для піци підійде будь-який сир. В принципі, так і є. Але якщо готуєте класичну італійську піцу, знадобиться пармезан та моцарела. Також варто знати, який сир з якою начинкою краще поєднується. До піци з м’ясною начинкою пасує козячий сир. До овочевої піци підійде солений сир – наприклад, фета. Сир Рікотта добре підходить до піци з травами та томатним соусом.
Це основне із того, що потрібно знати про використання сирів. Звісно, можна обирати для страви будь-який сир, який до вподоби. Але коли знаєте, який сир для чого, буде набагато простіше приготувати страву смачно!
-
Як зменшити калорійність їжі?
-
Рецепты салатов с фото
-
Як вибрати пароварку?
-
Вечірка в стилі фондю
-
Програми хлібопічки