Як харчуватися взимку
Опубліковано 19/12/2013
Під час зимових холодів необхідно багато уваги приділяти своєму харчуванню. Адже зима – це час, коли організм накопичує жири, щоби захистити нас від холода. Тому є всі шанси саме взимку набрати зайву вагу. Та щоб цього не сталося, потрібно дізнатися, як харчуватися взимку. Головне правило – їжа має бути здоровою, корисною та натуральною. А ще потрібно вживати такі продукти, які поповнять запас вітамінів, піднімуть імунітет, а також не спричинять появу зайвих кілограмів.
Жири
Як ми вже казали, організму необхідні жири, які захищатимуть його від переохолодження. Та це не означає, що вам доведеться їсти сало, смалець, жирне м’ясо… Краще за все замінити тваринні жири на рослинні. Вони так само добре захищатимуть нас від холоду, але не принесуть суттєву шкоду фігурі. Додавайте в салати олію – не лише соняшникову, але і оливкову, лляну, гарбузову. А також вживайте авокадо та горіхи – вони є джерелом корисних жирів.
Взимку свіжих фруктів не так вже й багато, а солоденького хочеться. Особливо з гарячим чаєм… Але цукерки та здобна випічка можуть негативно вплинути на нашу фігуру та додати нам кілька кілограмів… Уникнути цього просто – замініть солодощі на сухофрукти. Курага, чорнослив, родзинки – це не лише смачно, але і корисно! Їх можна їсти самі по собі, а також класти в чай, варити з них узвар чи робити з них вітамінні десерти.
Риба
Про те, що риба корисна для організму, ми казали вже не раз. Вона – хороша альтернатива м’ясу. Рибка насичує організм корисними речовинами, вітамінами, мінералами, вона є джерелом Омег-3 кислот. А ще вона низькокалорійна – не додасть вам зайвої ваги.
Біле м’ясо
Замість жирної свинини варто вживати біле м’ясо – курятину чи крільчатину. В такому м’ясі міститься багато корисного білка і менше жиру. З курятини, наприклад, можна приготувати таку зимову та зігріваючу страву, як курячий бульйон. Адже відомо, що він корисний для серця та підвищує імунітет, нормалізує кров’яний тиск, допомагає боротися з втомою.
Здавалося б, які взимку можна взяти свіжі овочі? Немає огірків, помідорів… Та насправді є багато корисних овочів, які легко знайти зимою. Це капуста – білокачанна, квітна, пекінська, брокколі, а також морква, буряк.
Крім того, існує ще кілька порід, як правильно харчуватися взимку:
– не переїдайте! Не варто обтяжувати шлунок їжею і тим самим давати йому зайву роботу;
– займайтеся фізичними вправами. Це не лише допоможе не накопичувати зайву вагу, але і підніме настрій і зміцнить імунітет;
– зберігайте баланс: овочі мають займати половину вашої порції;
– пийте багато води.
- Весна на великодньому столі. Як прикрасити святкові страви
- Секрети великодньої випічки
- У світі пряностей
- Як прикрасити великодній стіл
- Як вибрати овочі?