Як гарно фотографувати їжу?
Опубліковано 30/04/2015
Останнім часом у фотографії стає дуже популярним такий напрямок, як фуд-фото. Це – мистецтво фотографувати їжу – чи готові страви, чи самі інгредієнти. Адже, погодьтеся, читаючи рецепт тої чи іншої страви в журналі, в кулінарній книзі чи у блозі, хочеться побачити, як ця страва виглядає. І чим апетитніша ця страва, тим більше бажання її приготувати.
Багато хто вміє та любить готувати і бажає похвалитися своїми кулінарними шедеврами оточуючим – чи то запостити в свій блог, чи викласти у соцмережі ВКонтакті, Фейсбук чи Інстаграм. Або ж надіслати на кулінарний сайт чи у журнал. І, звісно ж, така людина хоче, щоб її фото їжі виглядало гарно, апетитно. Але не всі знають, як це зробити.editor
Ця стаття спеціально для тих, хто захоплюється кулінарією, але ще не вміє гарно фотографувати свої смаколики. Ми познайомимо вас з основами фотографії та розкажемо, як робити гарні фото без спеціального облаштування.
Освітлення
Найкраще знімати з природнім світлом. А от про спалах (той, що у камері) краще забути – він робить предмети в кадрі пласкими, вбиває об’єм. Якщо ви початківець, вам вистачить природного світла з вікна – воно гарно підкреслить колір та фактуру їжі. Просто поставте тарілку на підвіконня і фотографуйте!
Але зверніть увагу: найкращий час для зйомок – з 8 до 11 ранку та після 16.00 – коли світло м’яке, розсіяне. Під прямими сонячними променями краще не знімати. Щоб світло було більш розсіяне, зашторте вікно тюлем чи прикрийте світлою тканиною, папером.
Технічні моменти
Якщо у вас дзеркальна камера, вам простіше. Адже в такої камери більше можливостей. Та якщо ви маєте звичайну мильничку з ручним режимом, не біда. Прочитайте інструкцію до вашої камери і розберіться, який режим за що відповідає. Найкраще знімати в режимі М (тобто ручному), щоб самостійно контролювати витримку та діафрагму. Також вам стане у нагоді штатив, щоб фото виходили чіткі, не розмиті. Немає штативу? Не біда, просто зафіксуйте камеру – поставте її на щось.
Схема освітлення
Є кілька різних схем освітлення при зйомці з природнім освітленням. Розкажемо вам про дві найбільш поширені.
- Бокове освітлення. Зліва від об’єкта зйомки вікно, з іншого боку світловідбивач. Це може бути білий аркуш паперу чи фольга для запікання.
- Контрове освітлення. Вікно позаду об’єкта, збоку-спереду світловідбивач. Ця схема добре підходить для фотографування напоїв, а також салатів, різноманітної зелені.
Пробуйте різні схеми. Додавайте ще один світловідбивач та оберіть для себе найкращий варіант.
Що у кадрі?
Їжа, яку ви фотографуєте, має виглядати смачно та апетитно. Усе, що є у кадрі, має бути доцільним.
- Посуд. Найкраще, щоб він був однотонний. Тарілка з великими малюнками відвертає увагу від самої страви. Найбільш гармонійно буде дивитися страва на білій тарілці. Тільки якщо сама страва не біла. Безе фотографуйте на кольоровій чи темній тарілці. А от полуниця гарно дивитиметься на білому посуді.
- Фон. Найкраще – однорідний! Не знімайте страви на різнокольорових скатертинах з малюнками. Застеліть стіл однотонним рушником чи серветкою. Або поставте посуд з їжею на саму стільницю.
- Ви приготували п’ятилітрову каструлю супу чи наварили макаронів на всю родину? Не треба фотографувати усе – намагайтеся викладати на тарілку невелику кількість їжі, знімайте маленькі порції, щоб було добре видно фактуру страви, колір.
- Стежте за фокусом. Він має бути логічним. Якщо головний об’єкт зйомки – м’ясо, і фокус має бути на м’ясі.
- Геть все непотрібне з кадру! Брудна сковорідка, на якій смажилася ваша страва, упаковка з-під продуктів, шмата, якою ви протирали стіл – стежте, щоб усе це не попадало в кадр. Також заберіть з кадру усі продукти та приладдя, що не мають відношення до страви.
Ракурс
Зніміть вашу страву зверху та під кутом 45° (так, як ми дивимося на їжу, коли сидимо за столом). У кожного ракурсу є свої особливості, кожен з них розкриває страву по-своєму.
Знімайте загальний план та саму страву крупним планом.
Ці миски з супом гарно виглядають саме у такому ракурсі. Вид зверхудає можливість оцінити текстуру та колір супу.
Колір
Зробити кадр гарним та цікавим допоможе грамотне поєднання кольорів. Обирайте кольорі або в одній кольоровій гаммі, або контрастні. Так, наприклад, синій гарно дивиться з помаранчевим, червоний з зеленим. Підібрати кольори для кадру правильно вам допоможе кольорове коло. Введіть в пошук запит “кольорове коло онлайн”. І зможете без проблем підбирати найкращі поєднання кольорів.
Зверніть увагу на поєднання кольорів. Коричневе какао гармонійно дивиться на блакитному фоні. Ракурс вибрано правильно – видно і вміст чашок, і сніжинки з зефіру.
Додаємо родзинку
Покладіть на готову страву гілочку петрушки, на млинці – ложку варення чи меду, на десерт – кілька ягідок чи листочок м’яти. Це виглядає гарно і апетитно.
Розкажіть історію
Фотографуєте печиво? Надламайте одне, нехай на столі залишаться крихти, ніби щойно хтось ласував цим печивом. Поставте поряд склянку з молоком.
Якщо знімаєте борщ чи суп, покладіть поряд скибку хліба.
Поставте склянку з водою чи келих з вином. Або дві склянки з вином – так ви натякнете, що ця страва для двох. Покладіть на стіл прибори. Це додасть кадру “живості”, зробить фото більш цікавим. Біля торту покладіть ніж. Можна увіткнути у торт свічки, натякаючи, що цей торт для іменинника.
Що і як знімати?
Торт. Сфотографуйте цілий торт зверху, щоб було видно, як він оздоблений. Сфотографуйте відрізаний шматочок торту, щоб було ясно, який він у середині.
Суп. Рідини менше, гущі – більше. Щоб було видно, з чого складається суп.
М’ясо. Сфотографуйте його з гарніром або з овочевим салатом.
Чай. Найкраще знімати його у гарній чашці, роблячи акцент саме на посуді. Додайте в чай лимон, поставте поряд цукерничку, покладіть печиво чи цукерку. Намагайтеся передати атмосферу чаювання. Де п’ється цей чай? Вранці за сніданком? На природі? В кафе?
Кава. При зйомці кави акцент варто зробити на кавовій пінці.
Шоколад. Поламайте його на шматочки та знімайте зблизька, щоб передати текстуру.
Печиво. Збудуйте вежу з печива, викладіть кілька штук одне на одне. Або сфотографуйте печиво ще на деку одразу після випікання. Посипте печиво пудрою.
Всі свої приготовлені шедеври фотографую завдяки Вашому листу. Дякую.