Як пофарбувати великодні яйця
Опубліковано 20/03/2013
Здавна існує звичай у світле свято Христового Воскресіння дарувати фарбовані яйця. Згідно з церковною традицією, фарбувати їх можна лише у Чистий четвер. Існує кілька способів перетворити звичайні яйця у святковий атрибут.
Цибулеве лушпиння. Найпростіший спосіб пофарбувати великодні яйця у червоний колір – застосувати цибулеве лушпиння. Для цього, лушпиння цибулі покладіть у каструлю з вимитими яйцями, залийте холодною водою і варіть 10 хвилин. Потім витягніть пофарбовані яйця з відвару, насухо витріть і протріть ганчірочкою, вмоченою у олії.
Березове листя. Якщо ви хочете пофарбувати яйця у жовтий колір, використовуйте для цього молоде березове листя. При цьому дотримуйтесь тих правил, що й у випадку фарбування яєць за допомогою цибулевого лушпиння.
Кольорові нитки. Вимиті і висушені яйця обв’яжіть кольоровими нитками, які линяють. Покладіть їх у каструлю, залийте холодною водою і варіть 15-20 хвилин. Після чого вийміть з води і зніміть нитки. За допомогою цього, яйця стануть схожі на мармур.
Яскраві клаптики. Таким же способом можна пофарбувати яйця яскравими клаптями тканини, яка линяє, попередньо обгорнувши в них яйця і обв’язавши нитками. Дехто традиційно фарбує великодні яйця “в цяточку”. Для цього мокрі яйця обваляйте в сухому рисі, загорніть в марлю (кінці марлі щільно зав’яжіть ниткою, щоб рис прилип до яєць) і варіть в цибулинні.
Щоб крашанки були…
- позолоченими. У гарячу воду додайте 2-3 ст. ложки куркуми. Закип’ятіть, щоб колір вийшов інтенсивнішим.
- рожевими. Варені яйця замочіть в буряковому або журавлинному соку.
- фіолетовими. В гарячу воду додайте квіти фіалок і замочіть яйця на ніч. Якщо додати у воду кілька крапель лимонного соку, вийде лавандовий колір.
- синіми. Два качана дрібно порізаної червонокачанної капусти замочіть на ніч в 500 мл води і 6 ст. ложок білого оцту.
- зеленими. У суміш для отримання фіолетового кольору додайте 1 ч. ложку соди. Також, щоб пофарбувати яйця у зелений колір, можна відварити яйця зі шпинатом.
- лавандовими. Замочіть яйця у виноградному соку.
- бежевими. 4 чашки жовтого цибулевого лушпиння кип’ятіть від 30 хвилин до 1 години. Тривалість кип’ятіння і кількість лушпиння впливають на насиченість кольору.
- темно-коричневими. Відваріть яйця в 250 мл кави.
- Міфи про здорове харчування
- Вечірка в стилі фондю
- Сіль і цукор: шкода чи користь?
- Корисні для здоров’я продукти
- Що приготувати на День Св. Валентина.