Як приготувати домашні цукати
Опубліковано 30/01/2014
Цукати – це зацукровані фрукти і ягоди, які можна вживати як самостійну страву на десерт або використовувати для оздоблення солодкої випічки чи додавати у тісто.
Дієтологи часто рекомендують замінити цукерки саме на цукати, пояснюючи це тим, що у цукатах знаходиться велика кількість клітковини, необхідної для травної системи, а також вітаміни та мікроелементи. Однак чи можна бути впевненим у користі тих не природно яскравих цукатів, асортимент яких у магазинах просто вражає? Скоріш за все такі цукати виготовлені із застосуванням величезної кількості хімічних добавок, які надають їм яскраві і неприродні кольори і, звичайно ж, позбавляють поживних речовин.
Дедалі частіше ловлю себе на думці: навіщо витрачати гроші на покупку того, що можна зробити власними руками? Отож, як приготувати домашні цукати, щоб зберегти їхню користь?
Як приготувати домашні гарбузові цукати
Для приготування гарбузових цукатів вам знадобиться:
- 1 кг гарбуза,
- 1 кг цукру,
- 1 апельсин,
- 0,5 ч. ложки гвоздики,
- 2 палички кориці,
- 700 мл води.
Спосіб приготування гарбузових цукатів
1. Гарбуз почистіть і поріжте невеликими кубиками.
2. Приготуйте цукровий сироп: налийте в каструлю воду і всипте цукор. Варіть на невеликому вогні, помішуючи, щоб цукор не прилипав до дна. Піну, що з’явиться – зберіть ложкою.
3. У гарячий сироп покладіть шматочки гарбуза. Доведіть до кипіння і варіть на невеликому вогні ще 5 хвилин.
4. Зніміть каструлю з вогню і охолодіть до кімнатної температури.
5. Додайте гвоздику, корицю і сік апельсина. Знову доведіть до кипіння, і знову остудіть. Повторіть процедуру ще кілька разів, поки шматочки гарбуза не стануть наполовину прозорими.
6. Витягніть шматочки гарбуза ложкою, таким чином, щоб стік сироп. Викладіть на деко, застелене кондитерським папером. Сушіть цукати при кімнатній температурі.
7. Коли цукати висохнуть, перекладіть їх у чисту суху банку і щільно закрийте кришкою.
Як приготувати домашні цукати з імбиру
Для приготування цукатів з імбиру вам знадобиться:
250 г імбиру,
1-1,5 склянки води,
1 склянка цукру + для посипання.
Спосіб приготування цукатів з імбиру
1. Імбир почистіть, поріжте на тонкі невеликі шматочки. Залийте водою і засипте цукром. Поставте на вогонь. Доведіть до кипіння на сильному вогні, потім вогонь уменшіть до середнього і варіть поки вода не википить як мінімум на половину. Вода повинна стати схожою на сироп, а імбир – стати м’яким. Зніміть з вогню і остудіть не виймаючи імбир зі сиропу.
2. Кожен шматочок імбиру обваляйте в цукрі, викладіть на деко, застелене папером для випічки і сушіть в духовці при 110 °С 2,5 години.
Як приготувати домашні апельсинові цукати
Для приготування апельсинових цукатів вам знадобиться:
8 апельсинів (можна також використовувати апельсини в перемішку з лимонами і грейпфрутами),
3 склянки цукру + для посипання.
Спосіб приготування апельсинових цукатів
- Обріжте фрукти з двох кінців. Зробіть надріз на шкірці з одного боку. Акуратно введіть лезо невеликого ножа між кіркою і м’якоттю. Виріжте м’якоть, щоб залишилася тільки шкірка. Вийміть пальцями м’якоть зі шкірки. М’якоть апельсина нам не знадобиться. З неї можна приготувати страви з апельсина. Шкірки фруктів покладіть у каструлю і залийте холодною водою. Вода повинна повністю їх покрити. Доведіть до кипіння на середньому вогні. Потім зменшіть вогонь і кип’ятіть протягом 20 хвилин. Воду злийте. Залийте шкірки холодною водою і зачекайте близько 5 хвилин, поки вони охолонуть.
- За допомогою ложки зішкребіть з внутрішньої поверхні шкірки білу м’якоть. Робіть це дуже акуратно, щоб не продірявити саму шкірку.
- Наріжте шкірку на тонкі смужки приблизно однакового розміру.
- У каструльці перемішайте 3 склянки води і цукор. Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Постійно помішуйте, щоб цукор розчинився (близько 8 хвилин). Висипте в каструльку з сиропом смужки цукатів. Зменшіть вогонь. Кип’ятіть до тих пір, поки цукати не стануть напівпрозорими, а сироп густим – близько 40 хвилин. Вимкніть вогонь і залиште цукати у сиропі вистигати не менше ніж на 3 годин. Найкраще залишити на ніч.
- Цукати вийміть з сиропу за допомогою шумівки або сита. Руками акуратно вичавіть з цукатів зайвий сироп.
- Обваляйте цукати в цукрі і залиште їх на кілька годин щоб підсохли.
- Як зберегти вітаміни в зелені
- Як приготувати яблучний сидр?
- ТОП-10 начинок для тарталеток та волованів
- Як вибрати м’ясо?
- Способи подачі салатів до 8 березня