Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/artkom/patelnya.com.ua/www/wp-content/themes/patelnya_new/inc/aq_resizer.php on line 117
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/artkom/patelnya.com.ua/www/wp-content/themes/patelnya_new/inc/aq_resizer.php on line 118
Як приготувати смачну кашу
Опубліковано 20/03/2013
Ви любите каші? Ні? Що ж, дарма! Адже каша – це надзвичайно корисна страва! А якщо її приготувати павильно, буде вона і смачною. Дізнайтеся, як приготувати смачну кашу, завдяки порадам на нашому сайті.
Правило 1. Обирайте якісну крупу
Вибираючи крупу, обов’язково звертайте увагу на зовнішній вигляд та запах. Якщо зерно пахне цвіллю чи має інші сторонні запахи, це свідчить про те, що крупа несвіжа або неправильно зберігалася . Від такої покупки краще відмовитися. Крупи не повинні містити сторонніх домішок. У пачці з ядрицею не має бути дроблених зерен.
Правило 2. Крупу потрібно перебрати, щоб відібрати погані зерна
Багато хто вважає, що перебирання крупи – це марне витрачання часу, що погані зерна видаляються після промивання і т. д. Насправді ж кілька поганих зерен можуть зіпсувати усю страву і надати їй неприємного смаку. Тому, щоб приготувати смачну кашу, переберіть крупу!
Правило 3. Крупу, яку можна Мити, треба мити обов’язково
Причому не просто сполоснути, а під теплою проточною водою добре промити зерна. Якщо каша має бути розсипчатою, то крупу треба мити спочатку в теплій, а потім в гарячій воді. Але зауважте, що крупа щвидко вбирає рідину, тому, якщо треба витримати точне пропорційне співвідношення крупи і води, потрібно помити її якомога швидше і врахувати цю зайву воду, коли варитимете кашу.
Правило 4. Вода повинна бути м’якою
Вода, на якій вариться каша, має більше значення, ніж здається на перший погляд. Жорстка вода, яка містить багато мінеральних речовин, надасть неприємного присмаку каші. Для пом’якшення води можна на початку варіння додати трішки масла чи іншого жиру.
Правило 5. Крупу закладають в окріп
Дуже часто крупу заливають холодною водою і тоді доводять до кипіння. Звичайно, є рецепти, які потребують саме такого способу приготування. Але загальне правило таке: рідина доводиться до кипіння, в неї додаються всі інші, необхідні на данному етапі інгредієнти (сіль, жир тощо), а тоді засипається крупа.
І ще кілька секретів, як приготувати смачну кашу
* Рис, пшоно та перлова крупа погано розварюються у молоці, тому, готуючи молочні каші з цих круп, їх попередньо варять 5-10 хвилин у великій кількості киплячої води, опісля воду зливають, а крупу заливають молоком (згідно з нормою) і варять на слабкому вогні, щоб каша не підгоріла.
* Щоб розсипчаста каша з рису, проса, гречаної чи ячмінної крупи вдалася і не злипалася, треба попередньо промити крупу в теплій воді, а потім в гарячій. Тепла вода видалить з поверхні зерен крохмаль, а гаряча – жир, який може з’явитися на зернах під час зберігання крупи.
* Зберігайте крупу в скляних або жестяних у прохолодному, сухому місці з доброю вентиляцією. При підвищеній вологості і відсутності вентиляції крупа може запліснявіти. Крупи мають властивість вбирати сторонні запахи, тому зберігати їх треба окремо від продуктів з сильними ароматами, прянощів тощо. Жири, які містяться у крупах, доволі швидко псуються при кімнатній температурі, відповідно, смак каші погіршується і знижується її харчова цінність (особливо це стосується вівсянки та пшона).
* Щоб у крупі не завелися жучки, треба на дно банки покласти марлеву торбинку зі столовою ложкою солі.
* Розсипчасті каші потрібно готувати з цільного зерна – ядриці, а для приготування рідких чи в’язких каш ліпше підійдуть круп’яні пластівці чи дроблене зерно.
* Треба пам’ятати, що чим менше стадій обробки пройшло зерно, тим більше корисних речовин у ньому збереглося. Тому, щоб отримати максимальну користь, краще обирати нешліфоване зерно – хоча воно трохи довше готується, зате містить значно більше корисних речовин.
- ТОП-10 начинок для піци
- Як зберегти вітаміни в зелені
- Як зварити смачний бульйон
- Як варити макарони
- Як вибрати м’ясо?