Як приготувати стейк: правила та секрети
Опубліковано 15/08/2013
Стейк – популярна у всьому світі м’ясна страва. Часто помилково стейком називають будь-який смажений шматок м’яса, та це не вірно, адже справжній стейк має бути приготований по особливому. Секрети приготування доволі прості. Тому, якщо ви не знаєте, як приготувати стейк, але прагнете потішити себе та родину цієї смачною м’ясною стравою, то ця стаття для вас.
Обираємо м’ясо
Перед тим як приготувати стейк, потрібно знати, яке обрати м’ясо. Взагалі класичним вважається стейк із яловичини, та насправді готувати цю страву можна і з іншого м’яса. Та навіть з риби. Головне – правильно вибрати так би мовити “матеріал”. Найперше правило – м’ясо має бути свіжим та молодим, адже зі старого м’яса стейки вийдуть твердими.
Яловичина
Для швидкого смаження підходять шматки від ростбіфу, філе або стегна. Якщо ви не впевнені, що м’ясо молоде, замаринуйте стейк перед смаженням. Оцет, вино або лимонний сік зроблять волокна більш м’якими, і м’ясо стане ніжним.
Баранина
З неї найчастіше використовується філе, нога, ошийок або стегно. Чим старше ягня, тим сильніше смак у м’яса. Маринувати баранину треба в тому випадку, якщо вам не подобається її специфічний запах. Поєднання пряних трав і спецій, таких як розмарин, чебрець і часник гарантує прекрасний смак і аромат.
Свинина
Відбивні, ошийок, стегно, лопатка – ідеальні частини для швидкого смаження. Свинина повинна бути свіжою і краще парною, щоб стейки вийшли ніжні та смачні. А взагалі, свинину готувати доволі просто і важко зіпсувати.
° Перед смаженням потрібно просушити стейки, тоді не буде бризкати масло на сковороді.
° Розморожувати м’ясо краще повільно, залишивши на ніч у холодильнику, інакше при швидкій розморозці під струменями води або в мікрохвильовій печі волокна м’яса можуть порватися, і воно втратить свою соковитість.
° Час смаження замороженого та розмороженого м’яса коротше, ніж свіжого.
° Яловичину краще нарізати товстими шматками, тоді вони не висохнуть при смаженні.
Процес смаження
° Для смаження використовуйте добре розігріту рослинну олію. Можна з додаванням топленого масла.
° Для смаження стейків обирайте сковороду з товстим дном – наприклад, чавунну.
° Сковорода або гриль повинні бути дуже гарячими, оскільки пори м’яса при зіткненні з гарячим грилем або сковородою швидше закриваються і м’ясний сік залишається в середині.
° Яловичину потрібно добре обсмажувати з обох сторін, але не спалити. Скоринка повинна бути золотистою, а аромат природним. При середній температурі смаження вистачить по 3-4 хвилини з кожного боку, поки сік не зявиться на поверхні. Після смаження загорнути в алюмінієву фольгу, щоб м’ясо «відпочило». М’ясо можна довести до готовності після гриля в духовці протягом 10 хвилин при невисокій температурі.
° Свинину потрібно обсмажувати на середньому вогні по три хвилини з кожного боку. Свинячий стейк готовий тоді, коли він нормально жується, а не засмажений до сухості.
° Баранину найкраще трохи обсмажити на грилі, буквально по парі хвилин з кожного боку і довести до готовності в гарячій духовці або загорнувши у фольгу на тому ж грилі.
° При смаженні на сковороду краще додавати поменше жиру, і краще використовувати сковорідку з антипригарним покриттям.
° Не перевертати м’ясо без потреби, щоб не порвати волокна і зберегти сік. Для перегортання краще використовувати щипці, а не виделку.
° Ні в якому разі не можна пробувати готовність стейка виделкою, інакше м’ясний сік витече, а м’ясо висохне.
° Якщо ви все-таки не впевнені в готовності м’яса, то краще всього надрізати його трохи посередині ножем.
° Дайте м’ясу трохи «відпочити», щоб м’ясний сік рівномірно розподілився по шматку – залиште готове м’ясо полежати кілька хвилин в духовці або накрийте фольгою та лишіть в теплому місці.
° М’ясо краще всього солити і приправляти після смаження. Інакше зі спеціями воно може обгоріти.
° Замість звичайної кам’яної солі візьміть морську сіль грубого помолу або копчену сіль.
Як подавати стейки
° Подавайте стейк на підігрітій тарілці, щоб він не втрачав смаку та аромату.
° До стейку потрібно подавати гострий ніж без зібців, щоб різав м’ясо рівними не рваними шматками.
° Краще за все подавати стейк із соусом – так м’ясо завжди смачніше.
° Найкращий гарнір до стейку – картопляне пюре або підсмажені на грилі овочі.
Скільки часу готувати стейки
Час приготування стейку залежить від обраного степеню просмаження. Їх всього 4 – з кров’ю, мedium rare, середньо просмажений, добре просмажений стейк. Отже, якщо у вас шматки товщиною 2,5 см (це вважається класичною товщиною стейка), то час смаження наступний:
З кров’ю – 1-2 хвилини з кожного боку, дати відпочити 6-8 хвилин.
Medium rare – 2-2,5 хвилини з кожного боку, дати відпочити 5 хвилин.
Середня ступінь просмаження – 3 хвилини з кожного боку, дати відпочити 4 хвилини.
Добре просмажений стейк – 4,5 хвилини з кожного боку, дати відпочити 1 хвилину.
До речі
Якщо ви вже знаєте, як приготувати стейк, і захопилися цим ділом, можете купити собі спеціальну сковорідку для стейків з реберцями – на ній м’ясо просмажується особливо добре, і на стейках лишаються характерні смужки. Також до стейків можна додавати жареный перец с чесноком, таке поєднання додасть смакових якостей страві.
Обожнюю м’ясо, це єдине чим я можу нормально наїстися , тому і стейки готую самостійно . Готую м’ясо ступені просмажування Medium rare. Але скажу вам , що в цій прцидурі важливу роль відіграє сама пательня на якій ми збираємся смажити м’ясо, якщо вона якісна , то все правельно підсмажиця, ну а якщо ні, то можлово навіть пригорить , а бо не такої готовності вийде!
молодець! зовсім вірно!я цілком з вами згідна!!!
все дуже смачно)))