Як варити рис
Опубліковано 10/09/2013
У всіх господинь є свої секрети приготування рису. Однак не всі знають як варити рис, щоб зберегти у ньому не лише чудовий смак, але й корисні властивості. Отже, вчимося варити смачний та корисний рис.
Як зварити розсипчастий рис
- Перед тим як варити рис, промийте його у холодній воді протягом кількох хвилин. Для цього зручно використовувати сито.
- Перш ніж варити рис, налийте у каструлю з водою трохи олії (одну столову ложку).
- Рис кладіть у холодну воду, варіть в не емальованому посуді.
- Перш ніж покласти рис у воду, посоліть її та додайте необхідні приправи.
- Кількість води, яку наливають у каструлю, повинна бути в два рази більшою, ніж кількість рису (наприклад, на півсклянки рису – склянка води).
- Рис варіть на повільному вогні.
- Рис варіть у каструлі з закритою кришкою.
- Як тільки вода випарується повністю – рис зварений.
Корисні поради
- Зверніть увагу на те, що при варінні рис збільшується в об’ємі у три рази.
- На 4 великі порції рису достатньо 1 склянки рису.
- Рис для суші та ролів слід варити 15-20 хвилин, але після варіння рис слід обсушити протягом 20 хвилин.
- Термін зберігання вареного рису – 3-4 дні в холодильнику.
Як варити рис у мікрохвильовці
Рис промийте та покладіть в миску для мікрохвильової печі. Додайте підсоленого окропу (на 1 склянку рису 2 склянки води). Закрийте ємність з рисом кришкою. Поставте рис в мікрохвильову піч. Налаштуйте повну потужність (700-800 Вт) на 18 хвилин. Кожні 5 хвилин перемішуйте рис. Залиште рис в мікрохвильовці на 20 хвилин.
Як варити рис в мультиварці
Рис промийте та покладіть у мультиварку. Додайте окропу з розрахунку: на 3 мультистакана рису – 5 мультістаканів води. Рис посоліть, додайте масло. Увімкніть мультиварку на режим «гречка» та варіть рис до сигналу про готовність.
Як варити рис у пароварці
Рис промийте, дайте стекти воді. Викладіть рис у пароварку та залийте водою у співвідношенні – на 1 склянку рису 1 склянка води. Додайте спеції і сіль. Варіть рис в пароварці 35 хвилин.
Як варити рис на сковороді
Сковорідку поставте на вогонь, додайте воду, посоліть і всипати рис у співвідношенні 1:2. на півсклянки рису додайте 1 столову ложку рослинної олії. Варіть рис в сковорідці 15 хвилин після закипання води під кришкою на невеликому вогні. За 3 хвилини до закінчення варіння, влийте соєвий соус за смаком.
Сорт рису (200 г) |
Кількість води (мл) |
Час приготування (хв.) |
Вага готового продукту (г)
|
Довгий
|
400-450 |
18-20 |
600 |
Короткий
|
350-400 |
18-20 |
600 |
Коричневий
|
450-575 |
45-50 |
600-800 |
Дикий
|
450-575 |
45-60 |
450 |
- Правила прийому їжі
- Як приготувати йогурт в домашніх умовах
- Використання сирів, призначення сирів
- Фруктова детокс-вода
- Як вибрати м’ясо?