
Як вибрати фрукти?
Опубліковано 27/03/2013
Вже скоро настане літо – пора, коли фрукти на нашому столі бувають чи не щодня. І сезонні, і вже звична для нас екзотика, і ті, якими маємо змогу смакувати цілий рік. Та якщо з вибором окремих з них немає жодних проблем, бо низька якість відразу позначається на їх зовнішньому вигляді, то покупка інших може закінчитися розчаруванням і зіпсованим настроєм, особливо, якщо врахувати, що ціни на фрукти навіть у сезон не надто привабливі. Отож, варто знати кілька загальних правил як вибрати фрукти, щоб отримати і насолоду, і користь.
Три правила вибору
1. Гарне не значить якісне
Не варто спокушатися на надмірно гарний зовнішній вигляд плодів – глянцева поверхня може бути ознакою того, що їх обробили спеціальними речовинами, які запобігають псуванню під час тривалого транспортування та зберігання.
2. Ціна + якість
Не варто спокушатися на надто низьку ціну, яка може означати, що фрукти зберігаються вже максимально довго і скоро почнуть псуватися. Однак при цьому висока ціна теж не слугує гарантією якості, тому оптимальний варіант – це орієнтуватися на середню ціну фруктів.
3. Перевірити особисто
Будь-які фрукти, які ви збираєтеся придбати, треба добре оглянути, зауважуючи дефекти. Обов’язково понюхайте плоди – вони повинні мати насичений яскравий аромат. А ще варто “зважити” плоди на руці – зрілий якісний плід важить більше, ніж здається на перший погляд. У будь-якому випадку, з кількох рівноцінних за розміром плодів краще обрати найважчий.
Ці плоди обирати нескладно – ягідку-другу на ринку завжди можна скуштувати і оцінити смак, а гнилісні процеси у цих ягодах дуже швидко стають помітними. А про те, як давно плоди були обірвані з дерева, свідчить плодоніжка – у нещодавно зірваних ягід вона зелена, а потім поступово жовтіє і зсихається.
Яблука
Яблука повинні бути твердими, без плям і вм’ятин. Стиглі яблука відрізняються коричневими кісточками, а якщо кісточки білі або частково коричневі – яблуко недостигле. Якщо шкірка яблука липка і слизька, – значить фрукт обробляли дифенілом. Дифеніл не змивається просто водою, тут потрібно вдатися до допомоги мила, а з яблука перед вживанням зрізати шкірку.
Груші
Вибираючи грушу, подивіться, щоб її шкірка не була пошкоджена, і не було темних плям. Зріла груша завжди ароматна Стиглі груші для їжі повинні бути м’якими біля черешка.
Груші, що підлягають тепловій обробці, повинні бути щільними, але твердими. Однак, не варто засмучуватися, якщо груші, які ви придбали, виявилися незрілими. По-перше, вони швидко “дійдуть” при кімнатній температурі, а по-друге, недоспілі груші можна використовувати в багатьох стравах.
Виноград
Вибираючи виноград, зверніть увагу на те, що виноградники повинні легко відриватися від гілочок. Це вказує на те, що виноград стиглий. Але якщо злегка потрясти гроно, ягідки повинні міцно триматися. Якщо ж вони одразу осипаються, це означає, що виноград зірвали давно, і він вже довго зберігається. На плодах не повинно бути білого нальоту, а от темні плями на винограді білих сортів – це цілком нормально, і свідчить про дозрілість. Варто звернути увагу на гроно загалом – на ньому не повинно бути зіпсованих ягідок.
Стиглий кавун можна розпізнати по сухому “хвостику” і дзвінкому звуку, який видає кавун при стуку по ньому. Кавуни смугастих сортів часом більш солодкі та ароматні, ніж їх зелені та світло-зелені побратими.
Основний момент при виборі дині – це її аромат. Стигла диня будь-якого сорту завжди ароматна. Яскраво-жовтий колір і м’якість на дотик – теж ознаки того, що диня дозріла.
Також звертайте увагу на стан плодоніжки. У стиглих динь і кавунів вона або відсутня, або має висохлий вигляд. Купуючи баштанні, не обирайте надто великі плоди. Їх краще з’їдати того ж дня, не залишаючи шматків “на потім”.
Персики і абрикоси
Стиглі персики і абрикоси повинні бути м’якими при натисканні, ніби з них от-от потече сік. Гарні плоди абрикосів і персиків відрізняються оксамитовою шкіркою. Вони повинні бути злегка “волосатенькими”, як оксамит. Червоний бочок плода вказує на стиглість. М’якоть персика може бути білою чи жовтою – персики з білою серединкою солодші, з жовтою – ароматніші.
Цитрусові
При виборі цитрусових зверніть увагу на їх колір. Він повинен бути однорідним. “Плямистість” вказує на другосортність фруктів. Виняток – невеликі коричневі плямки на шкірці апельсина. Це не ознака старого плоду, як багато хто вважає, а навпаки, є свідченням якості. Якщо вам подобаються солодкі апельсини без присмаку кислоти, перевірте розмір корінця – чим більший корінець, тим солодший апельсин. Круглі лимони соковитіші, ніж продовгуваті. Чим насиченіший колір лимонної цедри, тим більше корисних речовин містить плід. Зелені плями на шкірці лимона свідчать про те, що плоди ще не дійшли до “кондиції”. Щодо грейпфрутів, то найсоковитішими є плоди з тонкою шкіркою. Загалом, товста шкірка вказує на велику кількість нітратів у цитрусових. Так що товстошкірі апельсини, та ще й без кісточок – чистої води гібриди, у яких, крім смаку, ніякої користі немає. Плоди повинні бути м’які – щоб це перевірити, просто злегка натисніть на плід. Білястий наліт на шкірці говорить про неправильне зберіганні фруктів: поблизу джерела вологи або у занадто щільній упаковці.
Банани
Банани повинні бути довгі (якщо це не карликові банани), рівні, у зв’язці по 5-12 штук. Світло-жовтого кольору (або бордового, якщо це червоні банани). Потемнілі банани краще не брати – вони вже давно лежать і перезріли. А ось зеленуваті банани легко довести “до кондиції” – залиште їх на кілька днів полежати при кімнатній температурі.
Стиглий ківі повинен трохи піддаватися легкому натисканню на корінець. Якщо фрукт дуже м’який, він, можливо, почав бродити, а надто тверді плоди, швидше за все, ще не дозріли.
Ананаси
Щоб переконатися, що ананас стиглий, потягніть за нижні листочки. Якщо вони легко відриваються, значить, ананас дозрів. Колір стиглого плода має бути жовто-коричневим, а аромат – свіжим та насиченим.
Інжир
Свіжий інжир повинен мати крапельки “поту” – маленькі крапельки соку, які створюють мерехтіння на його поверхні.
Знаючи, як вибрати фрукти, ви зможете купувати найкращі та найсмачніші плоди та насолоджуватися ними з користю.
-
7 смачних додатків до кави
-
Как выбрать растительное масло?
-
Їжа що лікує
-
Карвінг: мистецтво різьби по овочам та фруктам
-
Як вибрати м’ясо?