
Як вибрати каструлю?
Опубліковано 28/02/2013
Багато хто над тим, як вибрати каструлю, навіть не замислюється. Готує в тому посуді, який вже є або купляє ту каструлю, яка підходить по ціні, кольору, розміру… Але насправді дуже важливо знати, як вибрати каструлю, адже вони робляться з різних матеріалів. І тому мають свої переваги та недоліки, які допоможуть чи завадять у приготування смачних страв. Саме тому кулінарний сайт «Пательня» вирішив описати всі особливості кожного виду каструль. Адже якщо ви знатимете, як вибрати каструлю, ви зможете без проблем готувати свої кулінарні шедеври!
Алюмінієві каструлі сьогодні використовуються не так вже й часто й сприймаються як пережиток минулого. Але не дивлячись на це алюмінієві каструлі мають свої незаперечні плюси.
Плюси: вони легкі, дешеві й довговічні. Алюміній добре проводить тепло, тому вода в такій каструлі закипає значно швидше.
Мінуси: алюміній – не такий вже й безпечний метал, він легко зішкрібається зі стінок посуду і потрапляє у їжу. Він вступає в реакцію з кислотами та лугами, в результаті чого в їжі утворюються непередбачені рецептом приготування хімічні сполуки. Багато продуктів залишають на стінках алюмінієвих каструль темні плями. Їжа пригоряє.
Емальовані каструлі виготовляють з чавуну або заліза і покривають двома-трьома шарами емалі, яка захищає метал від корозії.
Плюси: емальовані каструлі надзвичайно привабливі на вигляд – такого розмаїття кольорів та орнаментів не мають жодні інші.
Мінуси: емаль легко розколюється, і тоді каструля вже непридатна для використання, оскільки існує загроза отруєння сполуками металів; білі та світлі емалі перешкоджають поглинанню тепла, тому перевагу слід віддавати темному посуду або спеціальним каструлям з затемненим дном; їжа в них часто пригоряє.
Чавунні каструлі та гусятниці чудово підходять для страв, які потребують тривалого приготування.
Плюси: в чавунному посуді тепло розподіляється рівномірно і довго зберігається; їжа не пригоряє; цей посуд не деформується, не боїться подряпин, не тьмяніє, довговічний.
Мінуси: посуд з чавуну дуже важкий.
Каструлі з вогнетривкої кераміки
Вишукані каструлі з кераміки не тільки стають окрасою кухні, а й надають стравам особливого смаку, який зберігається набагато довше, ніж у будь-якому іншому посуді.
Плюси: дуже гарний посуд, в якому можна не тільки готувати, а й використовувати його для подавання страв до столу; підходить для приготування їжі в духовці та мікрохвильовій печі; широкий ціновий діапазон. Жіночі гаманці Львів
Мінуси: порівняно з металом, вогнетривка кераміка є значно гіршим провідником тепла; керамічний посуд легко б’ється.
Скляні каструлі
Посуд з вогнетривкого скла, не зважаючи на доволі високу ціну, останнім часом стає все популярнішим. Завдяки своїй натуральності та екологічності, він впевнено потіснив на кухнях металеві каструлі.
Плюси: вогнетривке скло не вступає в контакт з продуктами, тому ніяк не впливає ні на смак, ні на хімічний склад страви; посуд легко миється, на ньому не утворюється накип; завдяки низькій теплопровідності їжа довше зберігається теплою; скляні каструлі можна використовувати для будь-яких нагрівальних приладів.
Мінуси: у результаті нерівномірного прогрівання дна посуд може тріснути, тому під дно обов’язково потрібно ставити металеву сітку чи пластину для рівномірного розподілу тепла; від різкого перепаду температури в бік охолодження скляні каструлі теж можуть тріснути; страви, які готуються в такому посуді, повинні містити достатню кількість рідини або жиру – при википанні води каструля теж може тріснути.
Каструлі з тефлоновим покриттям
Такий посуд буває алюмінієвий чи сталевий, всередині він покритий тефлоном, а зовні – емаллю.
Плюси: тефлон дуже слизький, тому їжа в такому посуді не підгаряє; алюмінієвий посуд захищений тефлоновим покриттям від негативних “побічних ефектів” алюмінію (якщо покриття, звісно, не пошкоджене); значно менші витрати жиру для приготування їжі; страви, завдяки особливостям конструкції, готуються швидше.
Мінуси: недовговічність – посуд з тефлоновим покриттям служитиме від трьох-чотирьох років до максимум десяти, середній стандартний термін експлуатації – 5-6 років; тонкий недорогий посуд від різкого перепаду температури може дещо деформуватися; обов’язковим є використання спеціальних лопаточок, які не пошкоджують тефлонове покриття; канавки на дні посуду, які збільшують площу нагріву, важко чистяться.
Каструлі з нержавіючої сталі
Добротні каструлі з нержавіючої сталі коштують дуже дорого, суттєво дорожче, ніж тефлоновий посуд. Така висока ціна має своє об’єктивне пояснення: плюси яксної “нержавійки” значно переважають мінуси, яких насправді, не так вже і багато.
Плюси: каструлі з нержавіючої сталі мають товсте багатошарове дно, яке складається з різних металів (алюмінію, міді, бронзи), які мають високу теплопровідність, – завдяки цьому їжа швидко готується і не підгоряє; блискучі поверхні “нержавіючого” посуду охолоджуються повільніше, і їжа довше залишається теплою; завдяки спеціальним вкладкам ручки каструль не нагріваються; посуд легко миється і довго зберігає гарний вигляд.
Мінуси: від перегріву та деяких речовин (наприклад, розсолу) на каструлях можуть утворитися плями чи кольорові розводи; для чистки посуду з нержавіючої сталі не можна використовувати лужні препарати та абразивні матеріали; дешеві варіанти нержавійки, зазвичай, не мають потовщеного дна, стінки таких каструль значно тонші, а ручки іноді взагалі не металеві – такі каструлі, звісно ж, позбавлені плюсів дорогого нержавіючого посуду і дуже швидко стають непридатними для використання.
-
Секрети приготування піци
-
Що приготувати на 8 Березня
-
У світі пряностей
-
Як зварити смачний бульйон
-
ТОП-10 начинок для тарталеток та волованів