Як вибрати кухонну дошку
Опубліковано 04/09/2013
Без кухонної дошки не обходиться жодна господиня – без цього простого інвентаря дуже складно нарізати продукти, розділити м’ясо чи рибу, розпатрати птицю. А часто обробна дошка ще й відіграє роль декоративного елемента у кухонному інтер’єрі. Однак не всім відомо, як правильно вибрати кухонну дошку та як за нею доглядати, щоб ця кухонна помічниця прослужила якомога довше.
Який матеріал кращий?
Якщо ще зовсім недавно кухонні дошки виготовляли винятково з дерева, то сьогодні на полицях магазинів можна знайти дошки з найрізноманітніших матеріалів – пластику, фанери, скла, каменю і навіть бамбуку. До цього всього доплюсовується різноманіття форм і кольорів, так що можна вибрати дощечку не тільки необхідного розміру, а й, скажімо, підібрати її під колір меблів чи кухонного фартушка. Як не розгубитися у цьому величезному асортименті? Розкриємо вам маленькі секрети.
Дерево
Дерев’яні дощечки – це класика, яка є практично на кожній кухні, і попри появу інших варіантів, ще не скоро зникне. Для цього є свої причини: по-перше, дерево – екологічно чистий матеріал, до того ж недорогий. Найчастіше дерев’яні дошки виготовляють з сосни, берези, акації, ясеня, бука та дуба. Букові та дубові дошки вважаються найміцнішими. Однак, якщо дошка була виготовлена з погано просушеної деревини, вона може не витримати випробування водою і сушінням, і може деформуватися. Якщо така неприємність трапилася, загорніть дошку у вологу бавовняну серветку й залишіть під гнітом на кілька днів, постійно зволожуючи серветку, а потім ретельно просушіть на відкритому повітрі. Мінусом дерев’яних дошок є те, що за ними слід дуже ретельно доглядати, оскільки у натуральному “дерев’яному” середовищі бактерії розмножуються дуже швидко. Придбавши дерев’яну дошку, обов’язково обшпарте її та протріть оцтом, Бажано також повторювати цю процедуру після кожного користування дошкою. Після миття дерев’яної дошки їй треба дати повністю висохнути.
Пластикові дошки легко миються та чистяться. До безсумнівних переваг цього виду дошок можна зарахувати і їх невелику вагу, компактність та невисоку ціну. Вони легко миються, в тому числі і у посудомийній машині, не тріскаються, не деформуються. Пластикові дощечки дуже зручні для поїздок на природу та пікніків. Однак вони легко дряпають ножем і швидко втрачають привабливий вигляд. До мінусів пластикових дощечок можна зарахувати й те, що ви не можете бути впевненими у якості та безпечності матеріалу, з якого вони виготовлені. Тому при покупці такої дощечки обов’язково вимагайте сертифікат якості.
Скло
Скляні дошки виготовляють з термостійкого скла. Їх можна використовувати не тільки для нарізки продуктів, а й як підставки під гарячий посуд. Вони бувають гладкі та з шорсткою поверхнею. Перші мають привабливіший вигляд, але на шорстких дошках продукт так не ковзають, і нарізати їх можна легше і швидше. Часто їх оздоблюють різними малюнками, і така дощечка може стати справжньою окрасою кухні. Найбільшим мінусом скляних дощечок є те, що при різанні на них ножі швидко стають тупими.
Фанера
Дошки, виготовлені з фанери, зовні подібні до дерев’яних і розпізнати їх можна по боковому зрізу, де помітні склеєні шари фанерних листів. Вони тонші та легші від дерев’яних дошок, не такі чутливі до надміру вологи й не деформуються, якщо якийсь час пролежать у воді, а потім висохнуть. Однак верхній шар цих дошок дуже швидко псується й стає непридатним для подальшого використання.
Кухонні дощечки з бамбука дуже гарно виглядають. Вони стійкі до вологи, не розшаровуються і не тріскаються. Однак на цьому переваги бамбука, мабуть, закінчуються. Бо дощечки, виготовлені з цього матеріалу, попри те, що досить дорого коштують, швидко брудняться, вкриваються подряпинами і вже буквально після кількох використань втрачають свій презентабельний вигляд. Тому бамбукові дощечки краще використовувати як прикрасу для кухні, а не як інвентар, яким повсякденно користуються.
Камінь
Кухонні дошки виготовляють як з натурального, так і зі штучного каменю. Вони довговічні і при правильному догляді можуть прослужити не один десяток років. Щоб кам’яні дошки не втрачали гарного вигляду, час від часу їх потрібно полірувати. Але мають вони і мінуси – камінь не любить високої температури і кислот, тому гарячі каструльки на таку дошку бажано не ставити, і для нарізання салатів теж обрати якусь іншу дошку.
І, головне, не забувайте, що для різних видів продуктів потрібні різні дошки, тому завжди можна поекспериментувати з матеріалами і вибрати саме ті дощечки, які найбільше припадуть вам до вподоби.
Для мене найкращою дошкою являється – бамбукова! Скільки живу стільки і користуюся дерев’яними дощечками. Не погані ще скляні, але як на мене вони не довговічні , їх дуже легко пошкодити вони вкриваються подряпинами і втрачають свій естетичний вид. Така ж проблема є і в бамбукових дощечках. Існує один єдиний вихід, частіше змінювати дощечки і все буде в шоколаді=)
Скляні (а також керамічні, кам’яні) дошки взагалі не призначені для того, їх торкались ножем – лише подача готового продукту або вимішування тіста. Інакше ніж миттєво затупиться. Пластикові теж для ножів не дуже, хіба спеціальні з поліетилену. Найкращі дерев’яні торцеві (волокна йдуть не вздовж дошки, а знизу вверх), але вони важкуваті.