
Як вибрати кисломолочний сир?
Опубліковано 04/12/2012
Ми живемо у фантастичний час і у фантастичній країні, де харчова промисловість потихеньку починає зростатися з хімічною. Не стоять осторонь і виробники молочних продуктів.
Діло дійшло до того, що часом на прилавках магазину можна побачити кисломолочний сир, який тільки на 5% складається з молока, а решта 95% – це пальмова олія, соя, крохмаль, консерванти та поліпшувачі смаку. Що хорошого може принести вживання такого продукту? Відповідь очевидна. Як вибрати сир для своєї родини, аби він був смачним та корисним?
Сир чи «сирочок»?
Виробник за законом має чесно вказувати склад продукту, а тому, якщо в сирі є щось інше, крім молока і закваски, ви обов’язково маєте про це знати. Не зайвим буде пошукати на етикетці дані про ГОСТ, за яким виготовлений продукт. Часом, аби заплутати споживача, виробник називає сир «сирною масою», «сирним продуктом», «сирком». Це однозначно говорить про те, що склад сиру далекий від ідеалу.
Дивимося на упаковку
Далі звертаємо увагу на те, як зберігається сир і у що він запакований. Сир – це продукт, що псується швидко, а тому його завжди мають зберігати в холодильнику або у холодильній вітрині. Перед тим, як вибрати сир, зверніть увагу на пакування. Воно не має бути пошкодженим, здутим, мокрим або липким на доторк. Це може означати, що сир зберігали (або й далі зберігають) за неправильних умов.
- Сир запакований у папір має зберігатися не більше 72 годин при температурі не вище +5° С.
- Сир у герметичній або пластиковій упаковці – до 7 днів за умови правильного температурного режиму.
- Сир, який можна зберігати більше 7 днів явно містить у собі консерванти, або ж виготовлений за технологією мембранної фільтрації. За використання цієї технології в сир не додають нічого зайвого, його просто нагрівають до критично високої температури, за якої гинуть всі корисні бактерії.
Ознаки якісного сиру
Консистенція якісного сиру розсипчаста, з великими крупинками, він трохи вологий. Занадто гладенька структура сиру свідчить про те, що у складі є пальмова олія.
Занадто сухий сир може бути смачним і його можна зберігати довше, за маслянистий. Проте його не використаєш для випічки паски або кексів – крупинки дуже важко розтиратимуться в блендері або через сито.
На смак натуральний сир має бути трошки кислуватим, але залишати по собі солодкий присмак. Занадто кислий сир можна використовувати ля запіканок, або ж для приготування сирників. Деякі господині радять вимочити кислуватий домашній сир в молоці протягом години, а потім добре відцідити і віджати.
Як вибрати сир і не помилитися підкаже його колір. Він має бути білим з легким кремовим відтінком. Жовтий колір продукту означає, що сир зіпсутий. Занадто білий колір свідчить про додавання крохмалю (це легко перевірити, крапнувши трохи йоду на сир, якщо він посиніє – значить крохмаль додали).
Партнер рубрики интернет магазин духов – сеть магазинов Имидж.
-
Як правильно провести розвантажувальні дні
-
Збалансоване харчування
-
Корисні продукти для здорового харчування. Частина 1
-
Переїдання – шкідлива звичка у харчуванні
-
Харчування для нервів