
Як вибрати овочі?
Опубліковано 22/04/2013
Нарешті розпочався сезон овочів! Тепер можна хоч щодня ласувати свіжими плодами. От тільки як правильно вибрати овочі, щоб покупка не розчарувала ні смаком, ні якістю? Є деякі ознаки, на які обов’язково слід звернути увагу, приглядаючись до зеленини на прилавках. Кулінарний сайт Пательня поділиться секретами, як вибирати овочі до вашого столу.
Огірки
Свіжі огірки тверді і соковиті. Від в’ялих та надто великих плодів краще відмовитися. У великих огірків зазвичай багато великого насіння і товста шкірка. Якщо огірок м’який біля плодоніжки, значить, він старий. Якщо шипи на огірку м’які, тонкі та стираються рукою, – значить огірок можна купувати. Якщо ж шипи грубі, а шкірка темно-зеленого кольору – є ймовірність того, що при вирощуванні додавали хімікати. Можна спробувати дряпнути овоч біля основи і понюхати – запах має бути яскраво виражений. У іншому випадку від покупки краще відмовитися.
Морква
Коренеплоди мають бути твердими і гладкими, яскравого оранжевого кольору, без вкраплень іншого кольору. Якщо морква широка в діаметрі, вона може мати жорстку серцевину, тож краще обирати тонші плоди. Тріщини та розгалуження на плоді можуть свідчити про надмірний вміст нітратів. Придбавши моркву з зеленою частиною, обов’язково обріжте зелень, оскільки вона витягуватиме вологу з коренеплоду, і морква швидко зів’яне.
Намагайтеся вибирати буряк з твердими коренеплодами, щоб біля його основи, де починається листя, були маленькі зелені пагони – це є гарантією того, що буряк молодий. Колір буряків варіюється від темно-бордового до червоного. Зберігати буряк, як і моркву, краще без пагонів, які витягають вологу.
Капуста
Качани капусти повинні бути пружними, листочки – ніжними, однорідними та не відшаровуватись. Якщо у капусти довгий корінець, можливо, вона вже втратила багато вологи. Існує хибне уявлення, що темні крапки і плями на капусті свідчать, що її вирощували без хімії. Насправді ж, темні плями на капусті – це грибок. А найчастіше він вражає саме “нітратні” овочі.
Цибуля
Головки ріпчастої цибулі мають бути м’якими та без плям. Цибулини повинні бути сухими, з цільним золотистим лушпинням. Плямки на лушпинні можуть свідчити про захворювання рослини, тож від покупки такої цибулі ліпше відмовитись. Зелена цибуля повинна мати рівні пір’їни, буз білого нальоту та слизу.
Картопля
Вибираючи картоплю, зверніть увагу на колір – на картоплинах не повинно бути зелених плям. Вони з’являються, якщо картопля довго пролежала під сонцем і в ній утворився соланін – отруйна речовина, яка може бути дуже небезпечною. Також можна проколоти нігтем картоплину. Якщо почуєте характерний хрускіт, – значить в ній немає пестицидів. Якщо ніготь безшумно входить у картоплину, це свідчить про те, що картоплю обробляли пестицидами (на азотних і мінеральних добривах).
Вибирайте помідори без зовнішніх пошкоджень, з приємним “помідорним” ароматом, який мають тільки свіжі помідори. Якщо на зрізі помідор соковитий, і внутрішні камери заповнені, значить він свіжий. На відміну від багатьох інших овочів, помідори з хвостиками зберігаються довше, особливо, якщо не дотикаються один до одного. Окрім того, якщо зона плодоніжки пошкоджена, можливо, помідори дозрівали вже зірваними, і кількість корисних речовин у них значно менша.
Болгарський перець
Плоди перцю повинні бути цілими, яскравих кольорів, щільними на дотик. Якщо перець дійсно свіжий, то на ньому немає плям або подряпин. Поверхня повинна бути блискуча та гладка. Якщо перець цілий – він буде зберігатися довше. Чим більшого розміру перчина, тим слабшим є її смак. Найсолодшим вважається червоний перець, але це вже справа винятково смаку.
Баклажани
Шкірка баклажанів має бути однорідного темно-фіолетового кольору, без жовтих прожилок по боках. Важливо, також, щоб стебло було свіжим та зеленим. Коли тримаєте баклажан у руці, то повинна відчуватися певна важкість – старі баклажани втрачають вологу і стають легкими. Можна також натиснути на баклажан – молоді плоди еластичні і швидко відновлюють форму.
Кабачки
У свіжого кабачка дуже ніжна шкірка. Якщо його дряпнути пальцем, то залишиться глибокий слід. Натомість у старого кабачка шкірка тверда, і ніякого сліду не залишиться. Краще надати перевагу невеликим кабачкам довжиною не більше 15-20 см та вагою, що не перевищує 200 г.
Артишок
Артишок повинен бути свіжим і ясно-зеленим. Листочки мають бути щільно закриті. Темно-коричневі або чорні плями на верхівці є достатнім приводом для того, щоб відмовитись від покупки. Округлі артишоки більш м’ясисті і мають насичений смак.
Головки броколі мають бути твердими, ясного кольору. Тьмяний колір свідчить про те, що плід старий, або надто довго зберігався. Про перезрілість цієї капусти свідчать і жовті бутони, або бутони, що починають цвісти.
Цвітна капуста
Обирайте суцвіття однорідного кольору – білого або відтінку слонової кістки. Надмірна жовтизна, темні плями свідчать про те, що овоч старий або надто довго зберігався. Свіжий качан має бути важким, зі свіжими листочками. Підів’ялі листочки свідчать, що капусту давно зрізали, відповідно, значну кількість вітамінів вона вже втратила.
Зелень
Як правило, мало хто задумується, що зелень – кріп, петрушка, кінза, базилік і т. д. – теж може містити нітрати, причому у досить великих кількостях. Тож, обираючи кріп, петрушку, кінзу та іншу зелень, шукайте найсвітліші гілочки без будь-яких плям. Надмірно насичений колір може бути ознакою високого вмісту нітратів.
Пам’ятайте, що правильний вибір овочів, в яких так багато вітамінів і мінеральних речовин, дозволить зробити ваші страви смачними, настрій гарним, а здоров’я – міцним. Тому дуже важливо, вирушаючи в магазин чи на ринок, знати, як вибрати овочі!
-
Використання сирів, призначення сирів
-
Как выбрать самое полезное растительное масло?
-
Як прикрасити великодній стіл
-
Різдвяні страви різних країн
-
Новорічний стіл. Їжа у вигляді ялинки