Як зберегти вітаміни в зелені
Опубліковано 26/03/2013
Свіжа зелень на столі – це і гарно, і корисно. Будь-яка страва, якщо туди додати петрушки, кропу чи зеленої цибулі, заграє новим смаком! Але корисні вітаміни, нажаль, зберігаються в зелені не довго. А все через неправильне зберігання та використання. Тому кожній господині варто знати, як зберегти вітаміни в зелені.
Секрети зберігання
Слід пам’ятати, що головний ворог вітамінів, які містяться в овочах – світло і тепло. Під впливом сонячних променів у зелені швидше втрачається вітамін С – для цього буває достатньо декількох годин. Тому зберігати зелені овочі потрібно тільки в холодильнику, в щільно закритому пакеті або контейнері.
Як варіант – зелень можна заморожувати. При цьому добре зберігаються вітаміни. І, найголовніше, купуйте зелені стільки, скільки зможете з’їсти, поки вона свіжа. Адже продукти, які довго лежать, не лише втрачають вітаміни, але й псуються. Тому краще купувати зелень у невеликих кількостях.
1. Щоб зберегти вітаміни в овочах та зелені, обробляйте їх перед приготуванням по мінімуму: ріжте як можна крупніше, або взагалі не ріжте, готуйте в шкірці і чистіть лише після приготування. По-перше, прямо під шкіркою вітамінів більше, ніж у середньому по м’якоті, по-друге, вона зменшить втрату вітамінів.
2. Оптимізуйте процес: помили, і відразу в каструлю, на сковорідку, в форму і в духовку. Пам’ятайте, що вода і повітря – погане сполучення для вітамінів.
3. При варінні кладіть овочі в киплячу воду і накривайте кришкою, особливо якщо готуєте з заморожених овочів. Не давайте страві сильно бурлити. А бульйон, до речі, потім можна використати для приготування супа чи соуса, адже вітаміни з овочів залишилися саме в ньому.
4. Намагайтеся додавати зелень в самому фіналі готування, за 3 – 5 хвилин до вимкнення вогню.
5. Вірний спосіб зберегти вітаміни – готувати на пару. Як варіанти – в духовці в горщиках чи у фользі. Чим менше зелень контактує з повітрям, тим більше вітамінів в ній збережеться.
6. Намагайтеся не користуватися металевим посудом та кухонними інструментами, адже контакт з металом згубний для вітаміну С. Користуйтеся керамічним посудом.
7. Не варто додавати в страви з овочів соду, адже вона прискорить втрату вітамінів. А от крупи, борошно та яйця додавати можна і навіть радиться, адже вони сповільнюють руйнування вітамінів.
8. Намагайтеся не готувати про запас і не розігрівайте по кілька разів те, що приготували.
- ТОП-10 начинок для піци
- Як варити картоплю
- Смачні страви до Дня святого Валентина: 7 кулінарних ідей
- Харчування по годинах – хронодієта
- Кулінарні рецепти дитячих бутербродів