Як зробити їжу здоровою
Опубліковано 15/10/2013
Багато хто з нас любить смачно поїсти. Та в той же час багато людей прагнуть притримуватися правил здорового харчування. Як все це поєднати? Чи можливо зробити улюблену їжу здоровою? Так, можливо! Ми розкажемо, як саме це зробити.
Шукаємо оптимальний спосіб приготування
Як зробити їжу здоровою? Спробувати приготувати іншим способом, щоб вона не втрачала корисні речовини.
Запікання під грилем. Цей спосіб ідеальний для риби і м’яса , тому що при цьому способі з них виходить весь жир. Смаження на грилі надає м’ясу , рибі і овочам копчений смак.
Відварювання в окропі – простий спосіб приготувати смачну та корисну їжу, адже при цьому взагалі не додається жир. Відмінний спосіб готувати курку і рибу і, звичайно, яйця.
Тушкування – теж хороша альтернатива смаженню.
Відварювання на пару – це найкращий спосіб зробити їжу здоровою і смачною. При цьому всі корисні речовини і вітаміни в їжі залишаються. Спосіб підходить майже для всього – для овочів, риби, м’яса…
Обсмажування з постійним помішуванням теж допоможе використовувати менше олії, відповідно, страва буде менш жирна. Для цього потрібна розпечена сковорода або вок і крихітне кількість масла . Крім цього, готувати у воку дуже швидко.
Для запікання використовуйте непригораючу форму (наприклад, силіконову) і дуже мало масла, і результат буде напрочуд гарний.
Корисне приладдя
Тепер, коли ми розібралися, як зробити їжу корисною, давайте запасатися корисним кухонним приладдям, яке нам в цьому допоможе.
1. Якісні сковороди з непригораючим покриттям. Вони допомагають готувати при мінімумі жиру – товсте дно дуже важливе, коли ви готуєте низькокалорійні страви.
2 . Сковорода-гриль ( з реберцями). Приготування продуктів на такій сковороді надає їм копчений смак, але жир стікає. Змащувати маслом потрібно продукти, а не сковороду.
3 . Розпилювач для масла. Ці зручні розпилювачі накладають дуже тонкий шар масла чи олії – відмінно для смаження або запікання на сковороді-гриль.
4 . Пароварка. Підійде будь-яка!
Зменшити кількість солі
Цей пункт також важливий – чим менше солі, ти здоровіша їжа!
Більша частина солі міститься у напівфабрикатах. Але навіть якщо ви готуєте самі , все одно можливе скорочення її вживання. Дієтологи радять вживати не більше 6 г щодня. Використовуйте замість солі в кулінарії трави і спеції. Маринуйте м’ясо і рибу для більш яскравого смаку . Не додавайте сіль у воду, в якій варяться макарони і овочі – якщо ви будете варити їх на пару, вам це навіть в голову не прийде. Пробуйте блюдо перед тим, як приправляєте його сіллю – ви будете здивовані, як мало солі вам знадобиться. Спочатку приправляйте меленим перцем, потім пробуйте, і ви виявите , що в деяких випадках сіль не знадобиться додавати взагалі.
Вживайте менше:
жирного м’яса, вершків , жирного молока і сиру, чіпсів і смаженої їжі, печива, пирогів і тортів.
Вживайте більше:
риби і пісного м’яса, птицю без шкіри, йогурт, низькокалорійні сирки і знежирене молоко, свіжі фрукти і овочі ( запечена картопля в мундирі, запечені овочі).
- Як гарно фотографувати їжу?
- Секрети великодньої випічки
- Мобільний додаток від «Пательні»
- Весна на великодньому столі. Як прикрасити святкові страви
- Роздільне харчування. Сумісність продуктів