Як зварити смачний бульйон
Опубліковано 01/10/2013
Бульйон є основою більшості супів та соусів. Але крім цього, бульйон, особливо курячий, є ефективним лікувальним засобом при застуді. Бульйон варять не лише з м’яса, але й з риби, грибів та овочів. При цьому грибні та овочеві бульйони – незамінна основа для вегетаріанських перших страв.
Досвідчені господині знають як зварити смачний бульйон, однак у молодих господинь, які тільки вчаться куховарити, може виникнути багато запитань, на які ми готові дати відповіді.
Корисні поради як зварити смачний бульйон
Пропонуємо вам кілька порад на тему: як зварити смачний бульйон. Для цього необхідно дотримуватися нескладних правил.
- Щоб бульйон був наваристим, м’ясо, гриби або кістки потрібно класти в холодну воду. Якщо ж вам необхідно зберегти більше поживних і смакових речовин в самих продуктах, їх слід закладати у вже гарячу воду.
- Як зварити смачний бульйон? Варити бульйон слід на середньому вогні. Якщо варитимете на сильному, бульйон вийде каламутним, на слабкому – не буде наваристим.
- Солити бульйон слід на початку варіння. Однак якщо ви плануєте його використовувати для приготування інших страв, а не як самостійну страву, враховуйте це і додавайте менше солі.
- Води слід брати більше, враховуючи те, що в процесі варіння вона випаровуватиметься. А ось доливати воду під час варіння не рекомендується, це може вплинути на смакові властивості бульйону.
- Не забудьте зняти піну, як тільки бульйон закипить.
- Не переварюйте бульйон, оскільки може втратитися його смак та аромат. Рибний бульйон вариться максимум годину, м’ясний – 2 години, кістковий – до 3 годин, грибний – до м’якості грибів.
- Ще одна порада як зварити смачний бульйон – для аромату в середині варіння бульйону можна покласти цибулю, моркву, трави. Лавровий лист краще додати перед закінченням приготування (за 5 хвилин).
- Якщо м’ясо або кістки, з яких ви варите бульйон, занадто жирні, під час варіння знімайте надлишки жиру (плями на поверхні). В іншому випадку вони додадуть бульйону неприємний аромат.
- Солити бульйон слід у таких пропорціях: 1 чайна ложка солі на 1 літр бульйону.
- Забудьте про бульйонні кубики! Вони містять підсилювачі смаку, які в правильно звареному бульйоні зовсім не потрібні.
Сам по собі бульйон може бути смачною першою стравою. Його можна подати з макаронами, грінками, сухариками або вареним яйцем. Також можна подавати бульйон із пиріжками чи чебуреками. Тут ви можете знайти рецепт чебуреков с фото і приготувати смачне доповнення до першої страви.
А для особливих гурманів – посипати свіжою зеленню.
Ну, можу сказати, що в кожної гарної господині свої маленькі хитрощі і секрети , щодо приготування смачного наваристого бульйону. До пркладу, я завжди бульйон готую тільки із молодої курятини і з цілою головкую часнику, а в самом кінці , коли потрібно все знімати його з пательні , додаю пучечок тем’яну=