ТОП 10 порад з вибору продуктів без ГМО
Опубліковано 05/12/2012
Вчора після роботи я зайшла у супермаркет. Мені захотілося приготувати на вечерю якусь незвичайну страву. Магазинні прилавки, як завжди рясніли різнокольоровими коробочками, баночками, етикетками … Очі розбігалися в різні боки … На чому ж зупинити погляд? Що вибрати? І тут я зрозуміла, навколо одні візуальні хитрощі: тут “натурпродукт”, там “продукти без ГМО“, слідом “100 % якість” …
А насправді, вивчаючи склад того чи іншого продукту, розумієш, що для здоров’я корисніше з’їсти його упаковку. Отож, до вибору продуктів харчування слід підходити з особливою ретельністю.
Ось декілька порад усім бажаючим вести здоровий спосіб життя.
Звертайте увагу на етикетку
Уважно читайте етикетку. У склад продуктів без ГМО в жодному разі не повинні входити компоненти на основі сої, такі, як соєве борошно, соєве масло, сир тофу, гідролізований рослинний білок та соєвий лецитин (Е322). Також слід уникати компонентів на кукурудзяній основі, таких, як модифікований крохмаль, кукурудзяний крохмаль, полента, кукурудзяна мука та кукурудзяна олія. Це зовсім не означає, що всі ці компоненти є обов’язково генномодифікованими, однак, уникати їх слід хоча б тому, що ми не маємо можливості дізнатися про наявність у їх складі генетично змінених кукурудзи або сої, така інформація на етикетці зазвичай відсутня.
Купуйте продукти без ГМО з надійних джерел
Магазинні прилавки вражають асортиментом. Однак великий вибір ще більше заганяє покупців у глухий кут. Як визначитись якій торговій марці можна довіряти? Купуйте сертифіковані органічні та натуральні продукти харчування, які найбільш вірогідно не постраждали від генної інженерії.
Вживайте їжу домашнього приготування
Ви прихильники здорового харчування і віддаєте перевагу лише продуктам без ГМО? Тоді їжа домашнього приготування – це те, що по-справжньому врятує вас від генномодифікованих продуктів. Погодьтесь, хліб, випечений у власній духовці або сир зроблений своїми руками, поза сумнівом, принесуть значно більше користі для здоров’я, ніж куплені у магазині. У вирощуванні овочів і фруктів та приготуванні домашньої їжі є багато переваг: ви не лише уникнете споживання продуктів з ГМО, але й зекономите на їх купівлі.
Ретельно перевіряйте склад хлібобулочних виробів
Купуючи хлібобулочні вироби звертайте увагу на відсутність добавок для покращення борошна та речовин для просочування тіста, які зазвичай є генетично зміненими ензимами.
Уникайте вживання маргарину
Купуйте та вживайте лише органічне вершкове масло. Навіть якщо на етикетці продукту пише «Без ГМО» це ще не є ознакою його користі для здоров’я. Так, молочні продукти можуть бути виготовлені з молока тварин, яких годували генетично зміненими кукурудзою чи соєю, а таку інформацію, звісно ж, не зазначають на етикетці. Віддавайте перевагу органічному молоку, сметані, кефіру, маслу, вершкам, сиру та йогурту.
Обережно з ліками
Деякі компоненти харчових добавок, вітамінів та ліків теж можуть бути створеними за допомогою біотехнологій і становити небезпеку для здоров’я. Перш ніж купувати такі препарати, уважно читайте їхню інструкцію та радьтеся з кваліфікованими спеціалістами.
Звертайте увагу на етикетку меду
У деяких сортах меду був виявлений вміст ДНК генно-модифікованого олійного ріпаку. Уникайте таких сортів меду, на етикетці яких вказано закордонного виробника або виробництво кількох країн. Віддавайте перевагу органічному продукту без ГМО.
З обережністю купуйте сухофрукти
Деякі сорти сухофруктів, такі як фініки та родзинки часто покривають олією, отриманою з генетично зміненої сої. Тому слід віддавати перевагу сортам, на етикетці яких зазначено наявність рослинної олії.
Уникайте імпортних продуктів
Намагайтесь не купувати продуктів харчування, виготовлених у США та Канаді. Уникайте купівлі фруктів та овочів, морозива, молока, сухого молока, вершкового масла, соєвого соусу, шоколаду, попкорну та жуйок.
Уникайте закладів швидкого харчування
У сучасному світі, час – на вагу золота. За одну годину обідньої перерви нам важливо встигнути поїсти, оплатити за комунальні послуги та вибрати книгу у магазині. Тому ми знаходимо для себе, як нам здається, чудовий спосіб швидко пообідати – йдемо у дешевий ресторан швидкого харчування. Відмовтесь від цієї шкідливої для вашого здоров’я звички. Пам’ятайте, генномодифіковані складники зазвичай входять у дешеві продукти, які використовують для приготування швидкої їжі. Продуктами без ГМО в таких закладах навіть і не пахне!
Спонсор статті виробник натуральних олій компанія RichOil.
- Корисні продукти для мозку
- Літні напої. Що пити в спеку?
- Органічні продукти – основа здорового харчування
- Домашні напівфабрикати без ГМО
- Полювання на вітаміни