Як приготувати смачний бульйон
Опубліковано 14/02/2013
Для багатьох страв рідкою основою є бульйони. На них готують різноманітні супи та соуси. Бульйон можна варити з м’яса, птиці, риби, грибів та овочів. Смакові властивості бульйонів багато в чому залежать від якості сировини, а також від способу приготування. Тому, перш ніж почати готувати, варто дізнатися, як приготувати смачний бульйон.
Кістковий бульйон. Для варіння бульйону промиті кістки подрібнюють, кладуть у каструлю, заливають холодною водою і швидко доводять до кипіння, знімаючи з поверхні піну, а потім варять на малому вогні під закритою кришкою. Потрібно також періодично знімати жир, щоб не погіршився зовнішній вигляд і смак бульйону. Бульйони з яловичих кісток варять 3-4 год., свинячих, телячих і баранячих – 2-3 год. За 30-40 хв. до закінчення варіння кладуть моркву, цибулю, пряні овочі. Готовий бульйон охолоджують і проціджують.
Бульйон з птиці. Варять з кісток, субпродуктів (окрім печінки) і цілих тушок птиці. Кістки розрубують на маленькі частини і промивають, тушки також промивають. Підготовлені продукти заливають холодною водою, доводять до кипіння, знімають піну і варять при слабкому кипінні, періодично знімаючи жир. Через 20-30 хв. кладуть моркву і цибулю. Тривалість варіння бульйону залежить від виду птиці, віку і становить від 40 хв. до 2 год. Готовий бульйон проціджують. Алмазна різка бетону Львів
Рибний бульйон готують з риби і рибних відходів (голів, плавників, шкіри, кісток). Рибу добре промивають, заливають холодною водою (на 1 кг продуктів 3-3,5 л води), доводять до кипіння, знімають піну, додають моркву, цибулю, лавровий лист, перець і продовжують варити на слабкому вогні 50-60 хв., періодично знімаючи піну та жир. Готовий бульйон проціджують.
Овочевий бульйон готують з моркви, петрушки, селери, цибулі та інших овочів. Помиті та почищені овочі нарізають, кладуть в каструлю з киплячою водою та варять пів години з початку закипання. Наприкінці варіння кладуть сіль та духмяний перець. Готовий відвар проціджують.
Грибний бульйон готують із сушених або свіжих грибів. Сушені гриби перебирають, промивають, заливають холодною водою на 10-15 хв. та промивають. Підготовлені гриби заливають водою і варять до м’якості без солі. Відвар зливають, відстоюють і проціджують.
Для приготування усіх бульйонів існують однакові правила. Потрібно використовувати тільки свіжі та якісні продукти. Бульйон варять на помірному вогні. Обов’язково потрібно знімати піну та жир з поверхні.
Що ж, коли ви знаєте, як приготувати смачний бульйон, ви можете потішити близьких стравами, приготованими на основі бульйону.
- Як вибрати кухонну дошку
- Суміш для глінтвейну своїми руками
- У світі пряностей
- Смачні страви до Дня святого Валентина: 7 кулінарних ідей
- Як варити макарони