
Органічне молоко
Опубліковано 04/06/2013
Молочні продукти – важлива частина раціону здорового харчування людини. Яке молоко ви п’єте? За даними численних досліджень, коров’яче молоко зі звичайних ферм містить антибіотики, сліди пестицидів, а також гормони, які отримує корова. В Україні тепер доступне органічне молоко – орагнічний продукт, корисний для здоров ‘ я. Цікаво, а що ж їдять корови, які дають таке смачне та корисне молоко? Отож:
Влітку…
Літо – ідеальна пора року для випасу худоби – соковиті трави, свіже повітря. У цей період, корови, кози і вівці проводять максимальну кількість часу на випасі. Вони в деякому сенсі, самі вибирають продовольчу корзину (трави), ну, а прийшовши додому отримують невелику добавку конц кормів – таких як дерть (перебите зерно – ячмінь, пшениця, овес), кальцій (крейда), кормові дріжджі, макуху соняшника, гілки дерев (особливо для кіз). Так само, обов’язково в раціон входить кам’яна сіль, яка доступна тваринам в незалежності від сезону – вони самі обирають скільки її з’їсти. На початку літа, фермери додають тваринам в раціон сіно, щоб зробити максимально м’яким перехід з сухих на соковиті корми. У цей період корови дають багато органічного молока.
Восени…
В цю пору року трава вже не така соковита, а з часом (кінець жовтня – листопад), випас худоби більше схожий на прогулянку. Однак, осінь – це золотий час врожаю і з середини серпня, фермери, які виготовляють органічне молоко, інтенсивно починають додавати тваринам в їжу різні овочі і фрукти. Основне місце в раціоні займають кабачки, гарбуз, капуста, буряк, морква – все це перемішується з конц кормами. В цей час органічне молоко набирає жирності і набуває особливо солодкого смаку. Восени фермери починають додавати в раціон сіно і злакову солому, щоб поступово перевести тварин на більш сухі корми.
Взимку…
У грудні фермери продовжують годувати тварин морквою, буряком та гарбузом. Для кращого засвоєння, овочі перетирають. Одночасно, фермери вводять в раціон хвою – вона ідеальне джерело каротину. Взимку, хвойні дерева максимально затримують рух соку, і тому в них мінімум смоли. Влітку, тварини практично не їдять хвойні корми, саме через надлишок смоли. У лютому, фермери знову починають вводити в раціон соковиті корми (моркву і буряк), особливо для тих тварин, які очікують потомство. Так само додають варену картоплю і силос. Таким чином органічне молоко стає корисним та поживним.
Навесні…
У березні, фермери продовжуютьгодувати тварин різними коренеплодами, зокрема топінамбуром, який тварини просто обожнюють. Звичайно ж, в раціоні залишаються сіно і солома, а в березні (до початку сокоруху) і хвоя. Саме весна перевіряє господарів на «міцність» – чи достатньо було зроблено запасів з попереднього сезону. Цікаво, що деякі фермери вмикають у корівнику під час доїння класичну музику, яка заспокоює тварин, і таким чином, дояркам стає легше їх доїти.
Як бачите, якісне харчування тварин визначає якість молочних продуктів, зокрема користь і поживність органічного молока.
-
Органічні продукти – основа здорового харчування
-
Корисні продукти для мозку
-
Полювання на вітаміни
-
Харчування для здоров’я зубів
-
Корисні продукти для здорового харчування. Частина 1