Харчування по годинах – хронодієта
Опубліковано 16/09/2013
Хронологічна дієта, чи харчування по годинах – це не стільки власне дієта, скільки система харчування. вона розроблена французькими вченими. Суть її проста: будь-яка їжа корисна і добре засвоюється, якщо вживати її у відповідний час, який залежить від біоритмів.
Заснував хронодієту француз, дієтолог Алан Делано. А безпосередню систему харчування по годинах придумав його учень Патрік Леконт. Він проаналізував гормони і ферменти, які наш організм виробляє протягом доби, і підібрав продукти, що оптимально засвоюються кожним ферментом. Якщо є саме те, що організм готовий зараз переварити, обмін речовин оптимізується, а всі корисні речовини будуть засвоєні в тому обсязі, в якому потрібно. А значить, ніяких жирових відкладень на талії не буде!
Що і коли їсти
На сніданок: жирні продукти, повільні вуглеводи, наприклад, яйця, масло, сир, хліб, каші.
Сніданок пропускати не можна ні в якому разі, адже активізує наш організм. Якщо не поснідати, ви будете весь день мляві. Крім того, вранці наш організм виділяє ліпазу , інсулін і протеолітичний фермент. Ці речовини найкраще переробляють жири і протеїни в будівельні речовини для клітин організму. А також ранкова їжа дає нам необхідний заряд енергії.
На обід: тваринні білки, крохмалисті овочі (наприклад, картоплю). Дія ранкових ферментів ще зберігається. Ці продукти насичують організм корисними речовинами.
На підвечірок: горіхи (волоські, фундук, фісташки) , сухофрукти та солодощі (наприклад, яблука, запечені з медом і корицею, темний шоколад, свіжовичавлений сік), але тільки з 17:00 до 18:30. В цей час в організмі настає піковий момент вироблення інсуліну. Він переробляє солодке в енергію, яка компенсує втому.
На вечерю: некалорійні страви, наприклад риба, біле м’ясо, морепродукти і легкі овочеві салати. Справа в тому, що ввечері вироблення ферментів поступово припиняється , а перетравлювання їжі сповільнюється. Тому не треба обтяжувати шлунок.
Пам’ятайте, що вживати їжу треба в один і той же час – тільки так система хронологічного харсування буде працювати. Сніданок – з 6:30 і 9:30 ранку, обід – з 12:00 до 13:30, підвечірок – з 17:00 до 18:30 , а вечеря – не пізніше , ніж за годину до сну.
Я вже всю сім’ю підсадила на харчування по годинах. Давно знала , що це вельми корисно для огранізму. Але все не було можливості його випробувати, от і вирішили всією сім’єю випробувати=) Перші два тижні було дуже важко але потім організм звик і ви не повірите, так аж жити стало простіше! Вже автоматично в певний час всі йдемо до кухні)